Ο Ανατόλι Αντόνοφ, Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, κάλεσε την Ουάσινγκτον να «συζητήσουν σοβαρά» το ζήτημα των S-400 και γενικότερα την πυραυλική συμφωνία, έτσι όπως απορρέει από τις συνθήκες INF και New START.
Ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ, δήλωσε πως τόσο η χώρα του όσο και οι ΗΠΑ πρέπει «να συζητήσουν σοβαρά» το ζήτημα των πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς.
Ειδικότερα, ο κ. Αντόνοφ δήλωσε στο διμερές forum διαλόγου «Fort Ross», που διεξήχθη στην Καλιφόρνια την Κυριακή (06/10, τοπική ώρα):
«Εάν οι ΗΠΑ αναπτύξουν τέτοιους πυραύλους κοντά στη χώρα μας, θα αναγκαστούμε να υπερασπιστούμε τη χώρα μας. Είναι καιρός να συγκεντρωθούμε στη Γενεύη ή στη Μόσχα ή στην Ουάσινγκτον και να προσεγγίσουμε πολύ σοβαρά αυτό το θέμα».
Μάλιστα, ο κ. Αντόνοφ υπενθύμισε την πρόταση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για υπογραφή σχετικού moratorium όσον αφορά στην ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές. Επίσης, κάλεσε τις ΗΠΑ και άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να υποστηρίξουν. Επισήμανε, δε, ότι «η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για έναν αγώνα όπλων» και απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πυρηνικής σύρραξης ανάμεσα στη Μόσχα και στην Ουάσινγκτον.
«Διαφωνώ απόλυτα με εκείνους που λένε ότι έρχεται ένας πυρηνικός πόλεμος, αλλά πρέπει να αποφύγουμε την πιθανότητα σύρραξης, γι’ αυτό είναι σημαντικό για μας να αποκαταστήσουμε όλα τα κανάλια επικοινωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ.
Η Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μεσαίου Βεληνεκούς (INF) υπεγράφη το 1987 ανάμεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ, αλλά οι τελευταίες αποχώρησαν τον περασμένο Αύγουστο.
Ο Ανατόλι Αντόνοφ, κατά την τοποθέτησή του στο forum διαλόγου «Fort Ross» ανάμεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ, πρότεινε την επέκταση της Συνθήκης για τη Μείωση Νέων Στρατηγικών Όπλων (New START), υπογραμμίζοντας όμως τις ανησυχίες της Μόσχας για τη σταθερότητα.
Ειδικότερα, ο κ. Αντόνοφ είπε:
«Είναι πολύ απλό, να επεκτείνουμε την ήδη υπάρχουσα συμφωνία. Εάν οι ΗΠΑ, όπως η Ρωσία, έχουν τις δικές τους ανησυχίες για άλλα θέματα στρατηγικής σταθερότητας, είναι καιρός να συγκεντρωθούμε και να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα. Είμαστε έτοιμοι, περιμένουμε ακόμα μια θετική απάντηση από την αμερικανική πλευρά. Σήμερα, υπάρχει μόνο μία συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας – η Συνθήκη START. Τον Φεβρουάριο του 2021 δεν θα μείνει τίποτα. Αυτό θα είναι για πρώτη φορά σε 50 χρόνια».
Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, πρότεινε την επέκταση της New START έτσι ώστε να διατηρηθεί ένα είδος μηχανισμού στον τομέα της στρατηγικής σταθερότητας.
Η Συνθήκη New START είναι το εναπομείναν σημείο ελέγχου των όπλων ανάμεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ, μετά την αποχώρηση των τελευταίων από τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μεσαίου Βεληνεκούς (INF) τον περασμένο Αύγουστο.
Πηγή: Sputnik