S-400: Η Κίνα παραλαμβάνει και την δεύτερη «παρτίδα» ρωσικών πυραύλων

Το ενδιαφέρον όλων έχει στραφεί τους τελευταίους μήνες στην παράδοση των S-400 στην Τουρκία, λόγω της «σύγκρουσης» ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον για τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας και την προσπάθεια επιβολής κυρώσεων.

Ωστόσο η Μόσχα, πολύ «αθόρυβα» προχωρά παράλληλα στην παράδοση των S-400 στην Κίνα, στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχαν συνάψει οι δύο πλευρές, με το Πεκίνο να ενισχύει με αυτόν τον  τρόπο τις δυνατότητές του στην αεροπορική άμυνας, απέναντι σε αμερικανικά και όχι μόνο αεροσκάφη και απειλές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων TASS, έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία παράδοσης διά θαλάσσης της δεύτερης «παρτίδας» των S-400 στην Κίνα, με τα πλοία μεταφοράς να έχουν αποχωρήσει από το λιμάνι Ust-Luga της Βαλτικής και όπως στην περίπτωση της Τουρκίας, η παράδοση των πυραύλων είναι «μπροστά» στο χρονοδιάγραμμα.

Η παράδοση ολόκληρης της «παρτίδας» S-400 που έχει προγραμματιστεί για την Κίνα προβλέπει «τη συμμετοχή τουλάχιστον τριών πλοίων» που θα βγουν στη θάλασσα διαδοχικά μέσα σε σύντομα χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με την πηγή του πρακτορείου ειδήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα έγινε ο πρώτος ξένος αγοραστής των πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας S-400 «Triumf» , μετά την σύμβαση που είχε υπογράψει με την Ρωσία το 2014, ενώ η πρώτη «παρτίδα» των ρωσικών πυραύλων παραδόθηκε την άνοιξη του 2018, με το Πεκίνο να προχωρά στην επιτυχημένη δοκιμή τους.

Πηγή: TASS/ Φωτογραφία αρχείου Reuters