S-400: Η Ινδία θα παραλάβει τα δύο τελευταία συστήματα αεράμυνας από τη Ρωσία μέσα στο 2025

Η ινδική Πολεμική Αεροπορία δήλωσε ότι η Ρωσία θα της παραδώσει τα δύο τελευταία πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-400 έως το 2025.

Η συμφωνία ανάμεσα σε Ινδια και Ρωσία για την πώληση 5 συστημάτων αεράμυνας S-400 «Triumf» υπεγράφη το 2018, με κόστος 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αρχικά, το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας όριζε ότι οι παραδόσεις θα έχουν ολοκληρωθεί ως το 2024. Ωστόσο, υπήρξαν αρκετές καθυστερήσεις και επεκτάθηκε μέχρι το 2026.

Ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας, πτέραρχος Amar Preet Singh, ανακοίνωσε ότι οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν νωρίτερα από το αναμενόμενο, μέσα στον επόμενο χρόνο.

«Θα λάβουμε τα επόμενα δύο συστήματα S-400 το 2025. Η παράδοση έχει καθυστερήσει λόγω της σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας», δήλωσε ο Ινδός Α/ΓΕΑ σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με Ινδούς αξιωματούχους, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία έθεσε ως προτεραιότητα την ικανοποίηση των αναγκών των δικών της δυνάμεων, ενώ προβλήματα με την εφοδιαστική αλυσίδα, με την μεταφορά και τις πληρωμές συνέβαλαν στην καθυστέρηση των παραδόσεων.

Το πρώτο σύστημα S-400 παραδόθηκε στην Ινδία το 2021, το δεύτερο το 2022 και το τρίτο το 2023. Αναπτύχθηκαν σε περιοχές «κλειδιά» για να αντιμετωπίσουν απειλές από το Πακιστάν και την Κίνα και να προστατεύσουν τον εναέριο χώρο της Ινδίας.

Το S-400 «Triumf» θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα κινητά συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος της Ρωσίας, με μέγιστο βεληνεκές 400 χιλιομέτρων.

Πηγή: The Defense Post / Φωτογραφία αρχείου Reuters