S-400: «Η εκπαίδευση των Τούρκων στους πυραύλους θα τελειώσει πριν το 2020» υποστηρίζει η Ρωσία

Οι συστοιχίες πυραύλων S-400 που αγόρασε πρόσφατα η Τουρκία από την Ρωσία θα είναι επιχειρησιακές και “ετοιμοπόλεμες” πριν από την άνοιξη του 2020, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Σουγκάεφ, που ηγείται της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Στρατιωτική-Τεχνική Συνεργασία.

“[Η Ρωσία] συνεχίζει την παράδοση των πυραυλικών συστοιχιών των S-400. Θα ολοκληρώσουμε την εκπαίδευση των Τούρκων ειδικών στο τέλος του 2019. Την άνοιξη, οι συστοιχίες των πυραύλων θα είναι ετοιμοπόλεμες. Όλα εξελίσσονται σύμφωνα με το πρόγραμμα,” είπε ο Σουγκάεφ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος γύρος παράδοσης των S-400 ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο, ενώ ο δεύτερος πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Τον Δεκέμβριο του 2017, Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια του ρωσικού συστήματος S-400, προκαλώντας την αντίδραση των ΗΠΑ.

Οι τελευταίες δεσμεύτηκαν να αναστείλουν τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35, ενώ έχουν απειλήσει τη γειτονική χώρα, με την επιβολή κυρώσεων.

Η Ουάσιγκτον επέκρινε σφοδρά τη συνεργασία Τουρκίας – Ρωσίας, ισχυριζόμενες ότι το σύστημα S-400 είναι ασύμβατο με τα συστήματα αεράμυνας του NATO.