Η πρόσφατη ανάπτυξη έξι αμερικανικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών B-52H Stratofortresses στην περιοχή ευρωπαϊκής διοίκησης των ΗΠΑ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε αναλυτές και ειδικούς σε θέματα άμυνας ενώ «φούντωσαν» τα σενάρια για ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία.
Τα αεροσκάφη B-52 πραγματοποίησαν πτήσεις κοντά στα ρωσικά σύνορα στην περιοχή της Βαλτικής, ενώ τα ρωσικά μαχητικά σύμφωνα με δημοσιεύματα προχώρησαν σε αναχαιτίσεις. Έτσι, στο πλαίσιο των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, πολλοί άρχισαν να αναρωτιούνται ποιος θα κερδίσει σε μια μάχη. Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-52 ή τα ρωσικά συστήματα S-400 ;
Αναλυτές ανέφεραν ότι οι ρωσικές αμυντικές δυνάμεις έχουν αναπτύξει συστήματα S-300 στο δυτικότερο σημείο του θύλακα του Καλίνινγκραντ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, για να αντιμετωπίσει πιθανή αεροπορική επίθεση.
Παρά το γεγονός ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη βρίσκονται σε «προχωρημένη ηλικία», τα B-52 Stratofortress είναι ικανά να εκτοξεύσουν ή να χρησιμοποιήσουν το ευρύ φάσμα οπλικών συστημάτων που διαθέτουν οι ΗΠΑ, όπως βόμβες βαρύτητας, βόμβες διασποράς, κατευθυνόμενα βλήματα ακριβείας και κοινά πυρομαχικά.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρωσικές στρατιωτικές πηγές υποστηρίζουν ότι πέντε B-52H Stratofortress της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ διενήργησαν εικονική μαζική πυρηνική επίθεση ενάντια σε στόχους στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών πτήσεων στις 28 Μαρτίου.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Airforce Technology , το B-52H είναι ικανό να μεταφέρει ορισμένα πυραυλικά συστήματα, όπως τα βλήματα cruise AGM-86A με εμβέλεια 1500 μίλια, τα βλήματα AGM-84 Harpoon με εμβέλεια 77 μίλια και τα βλήματα AGM-86C με εμβέλεια 1500 μίλια.
Έτσι, παρόλο που το B-52 είναι το παλαιότερο αεροσκάφος στην ιστορία της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, εξακολουθεί να παραμένει θανατηφόρο για τους εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών σε όλο τον κόσμο.
Από την άλλη, οι ρωσικοί S-400, είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα αλλά και «αμφιλεγόμενα» συστήματα πυραυλικής άμυνας στον κόσμο. Αναπτύχθηκαν στη δεκαετία του 1990 ως αναβάθμιση της οικογένειας S-300 και έχει ενταχθεί σε υπηρεσία με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις από το 2007.
Οι ανοικτές πηγές αναφέρουν ότι το S-400 χρησιμοποιεί τέσσερα βλήματα, τους 40N6 με εμβέλεια 248 μίλια, τους 48N6 με εμβέλεια 155 μίλια , τους 9M96E2 με εμβέλεια 74 μίλια) και τους 9M96E με εμβέλεια 25 μίλια.
Αλλά μια πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση του FOI, αμφισβήτησε την ικανότητα τους αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της αεροπορικής άμυνας και προστασίας που προσφέρουν.
Ειδικότερα, η ανάλυση δείχνει ότι η πραγματική εμβέλεια των S-400 είναι στην πραγματικότητα μόνο 90 με 125 μίλια και ενάντια στους πυραύλους που εκτοξεύονται από χαμηλό ύψος από ένα βομβαρδιστικό B-52, η εμβέλεια των βλημάτων που θα εκτοξεύσουν οι S-400 είναι μόνο 12 μίλια.
Στην τρέχουσα διαμόρφωσή του, το σύστημα S-400 θα πρέπει να θεωρείται κυρίως απειλή για μεγάλα αεροσκάφη, όπως τα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AWACS) ή τα μεταγωγικά αεροσκάφη, σε μεσαία έως μεγάλα ύψη και σε απόσταση 125-155 μιλίων.
Αντίθετα, η αποτελεσματική εμβέλεια των πυραύλων κατά των ευκίνητων μαχητικών αεροσκαφών και των πυραύλων cruise που λειτουργούν σε χαμηλά υψόμετρα, υπολογίζεται μόλις 12-20 μίλια.
Επιπλέον, παρά την πολυπλοκότητά του, το σύστημα S-400 εξαρτάται από ένα μόνο ραντάρ εμπλοκής και έχει λίγες πλατφόρμες εκτόξευσης βλημάτων και έτσι καθίσταται ευάλωτο τόσο στα εχθρικά πυρά που στοχεύουν το ραντάρ εμπλοκής όσο και στις «επιθέσεις κορεσμού».
Εάν και πότε ο πύραυλος 40N6 εκτοξευθεί, η τεχνική εμβέλειά των 248 μιλίων που έχει, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά σε στόχους κάτω από περίπου 3000 μέτρα, εκτός εάν τα δεδομένα στόχου μπορούν να παρασχεθούν και να ενημερωθούν από εναέρια ή προκεχωρημένες εγκαταστάσεις ραντάρ.
Ως αποτέλεσμα, μόνο μια πραγματική σύγκρουση μπορεί να δώσει μια ακριβή απάντηση. Δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί πλήρως ποιος θα κερδίσει σε μια ενδεχόμενη μάχη μεταξύ ενός βομβαρδιστικού αεροσκάφους Β-52 και ενός συστήματος πυραύλων S-400, καθώς άλλοι παράγοντες, όπως ο καιρός, το πλήρωμα, ο ηλεκτρονικός πόλεμος και άλλα, μπορούν να επηρεάσουν την πραγματική κατάσταση.
Πηγή: Defence Blog