Mια πρόσφατη έκθεση της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας δήλωσε ότι υπάρχουν συνομιλίες με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν για την πώληση του συστήματος S-400 στην Τεχεράνη. Η έκθεση αναφέρει μάλιστα ότι αυτός ο εξοπλισμός δεν υπόκειται σε περιορισμούς που περιγράφονται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εκδόθηκε στις 20 Ιουνίου 2015.
Μέχρι στιγμής πάντως το Ιράν δεν έχει κάνει κάποιο επίσημο αίτημα προς τη Ρωσία για τους S-400. Στα μέσα Ιουνίου του 2019 η ισλαμική δημοκρατία είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του για την απόκτηση κορυφαίων συστημάτων αεράμυνας κάτι που είχε ερμηνευτεί από πολλούς αναλυτές σαν μια νύξη για τους S-400 .
Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του Ιράν είχε δηλώσει ότι προς το παρόν δεχόμαστε μόνο κινήσεις εντυπωσιασμού από τους ανταγωνιστές μας, όσον αφορά όμως την ασφάλεια της χώρας μας θα σκεφτούμε να ενισχύσουμε τα εγχώρια μέσα και με ξένα συστήματα
Οι ρωσικοί υπερηχητικοί πύραυλοι S-400 αλλά και οι S-300V4 είναι συστήματα που όντως χρειάζεται η άμυνα του Ιράν δεδομένων των ελλείψεων που παρουσιάζει σε ορισμένα σημεία.
Το Ιράν έχει ήδη αποκτήσει ε το πυραυλικό σύστημα επιφανείας S-300PMU-2 από το 2016 – μια πλατφόρμα που χρονολογείται εδώ και πάνω από 20 χρόνια στην υπηρεσία του αλλά υπολείπονται σημαντικά από τους S-400 . Βασικό μειονέκτημα είναι ότι μπορύν να επιτύχουν πολύ λιγότερους στόχους ταυτόχρονα σε σύγκριση με τους S-400.
Αδυνατούν επίσης να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που έχουν φέρει οι νέοι πύραυλοι όπως οι 40N6E. Παράλληλα, ο σχετικά μικρός αμυντικός προϋπολογισμός του Ιράν εμποδίζει μέχρι στιγμής σημαντικές επενδύσεις σε μεγάλους αριθμούς αεροσκαφών όπως, όπως το Su-35 ή το MiG-35.
Έτσι, οι S-400 παρουσιάζονται σαν μια οικονομική λύση που θα «μπαλώσει» πολλές από τις τρύπες της ιρανικής αεράμυνας με ένα κάπως βατό κόστος. Το Ιράν έχει να αντιμετωπίσει άλλωστε χώρες που διαθέτουν πολύ ισχυρές αεροπορίες όπως, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, τα Εμιράτα και επομένως εφόσον η κρίση στη μέση ανατολή συνεχιστεί θα χρειαστεί οπωσδήποτε ένα σύστημα όπως οι S-400.
Πηγή: MilitaryWatch