Το νέο σύστημα αεράμυνας του ρωσικού στρατού, το S-350 «Vityaz» έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον πόλεμο της Ουκρανίας, σε αεροπορική βάση κοντά στα ουκρανικά σύνορα.
Στοιχεία ενός συστήματος S-350 φαίνονται σε ένα επίσημο βίντεο του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας που κυκλοφόρησε πρόσφατα και απεικονίζει επιχειρήσεις αεροσκάφους κλειστής αεροπορικής υποστήριξης Su-25 Frogfoot στην αεροπορική βάση Taganrog στο Ροστόφ που εμπλέκεται στον πόλεμο της Ουκρανίας. Το βίντεο δημοσιεύτηκε για να συνοδεύσει αναφορές ότι τα ρωσικά Su-25 είχαν «εξαλείψει στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό» που ανήκαν στην Ουκρανία στις 12 Αυγούστου.
Στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν δείχνουν τα ρωσικά αεροσκάφη Su-25 να φέρουν το διαβόητο πλέον γράμμα «V» και να εκτελούν επιχειρήσεις στην Ουκρανία και τα σύγχρονα συστήματα πυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος μικρού βεληνεκούς S-350 Vityaz, τα οποία αναπτύχθηκαν στο αεροδρόμιο.
Τα πλάνα δείχνουν πολλά από τα στοιχεία του πυραυλικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου ενός ραντάρ ελέγχου 50N6A και ενός ραντάρ επιτήρησης και ανίχνευσης χαμηλού υψομέτρου 96L6.
Τα χαρακτηριστικά του νέου συστήματος αεράμυνας
Το S-350 Vityaz (Knight) είναι ένα πυραυλικό σύστημα αεράμυνας μικρής έως μεσαίας εμβέλειας που προορίζεται να παρέχει άμυνα έναντι αεροσκαφών και επιθέσεων ακριβείας. Αναπτύχθηκε από την Almaz-Antey Company ως αντικατάσταση του παλιού S-300PS, το οποίο αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Το πρώτο σύστημα παραδόθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας τον Δεκέμβριο του 2019.
Το οπλικό σύστημα έχει σχεδιαστεί για να εμπλέκει ένα ευρύ φάσμα απειλών σε βεληνεκές έως και 40 χιλιομέτρων, όπως αεροσκάφη, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), πυραύλους cruise και τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Το Vityaz είναι σε θέση να ανιχνεύει και να παρακολουθεί έως και 40 στόχους ταυτόχρονα, ενώ δεσμεύει οκτώ από αυτούς με δύο πυραύλους ανά στόχο.
Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει αναπτύξει το νέο του σύστημα αεράμυνας για να προστατεύσει τις αεροπορικές βάσεις από πιθανές πυραυλικές επιθέσεις από την Ουκρανία.
Η εισαγωγή αυτού του συστήματος πυραύλων εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς (SAM) στη συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι ενδιαφέρουσα, αφού υποδεικνύει τις ρωσικές ανησυχίες ότι η Ουκρανία είναι ολοένα και περισσότερο σε θέση να επιτεθεί σε βάσεις πέρα από τα σύνορά της. Ειδκότερα μετά την επίθεση στη ρωσική αεροπορική βάση Σάκι στη νότια Κριμαία.