S-300: Ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν με drone το δικό τους σύστημα αεράμυνας [vid]

Ρωσικά στρατεύματα φέρεται να στόχευσαν και να ανατίναξαν ένα δικό τους σύστημα αεράμυνας S-300 στη νότια περιοχή της Χερσώνας στην Ουκρανία.

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν στις 16 Νοεμβρίου μια δήλωση που ανέφερε: «Ένα ρωσικό drone καμικάζι τύπου Lancet έπληξε ένα ουκρανικό ραντάρ εμπλοκής 5N63S του πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος S-300.

Πλάνα που κυκλοφόρησαν από τα ρωσικά μέσα φαίνεται να δείχνουν τη στόχευση και την καταστροφή του ουκρανικού ραντάρ του S-300, αλλά οι ειδικοί από ανοιχτές πηγές πληροφόρησης επέστησαν την προσοχή στο όχημα, από το οποίο έλειπαν πολλά κρίσιμα μέρη, όπως μονάδες τροφοδοσίας και κεραία.

Ο ουκρανικός ιστότοπος «Militarnyi» υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι κατέστρεψαν τη δική τους μακέτα ραντάρ εμπλοκής 5N63S με το μη επανδρωμένο όχημα Lancet.

Επιπλέον, οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι αυτό το ραντάρ βρίσκεται στο ίδιο σημείο για περισσότερους από δύο μήνες, κάτι που φαίνεται «παράξενο» αφού στην περιοχή αυτή πραγματοποιούνται σκληρές μάχες.

Ο ουκρανός ειδικός, JB Schneider, κατάφερε να επαληθεύσει τη θέση του ραντάρ και να βρει το ακριβές σημείο γεωεντοπισμού στην περιοχή της Χερσώνας.

Σύμφωνα με τον Schneider, το όχημα ή η μακέτα καταστράφηκε στις 14-15 Νοεμβρίου. Το βίντεο εμφανίστηκε στα ρωσικά μέσα στις 16 Νοεμβρίου. Επιπλέον, οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φέρεται να δείχνουν το ίδιο σύστημα ραντάρ του S-300 με τη χαρακτηριστική ρωσική σήμανση «Z».

Τα ρωσικά στρατεύματα είτε στόχευσαν επίτηδες δικό τους προσομοίωμα του συστήματος, είτε χτύπησαν καταλάθος δικό τους κανονικό σύστημα. Πολλές φορές η Μόσχα υποστηρίζει ότι έχει πραγματοποιήσει χτυπήματα εναντίον ουκρανικών θέσεων χωρίς να προσφέρει ικανοποιητικές αποδείξεις.

Με πληροφορίες από: Defence Blog