Μέλη του βουλγαρικού κοινοβουλίου εξετάζουν μια σημαντική πρόταση σχετικά με τη δωρεά πυραύλων για το σύστημα αεράμυνας S-300, ένα κομβικό στοιχείο για την προστασία του εναέριου χώρου της χώρας.
Όπως αναφέρουν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, πολλά βασικά βουλγαρικά κόμματα όπως το GERB (Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας]), το SDS (Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων), και άλλα τρία δημοκρατικά κόμματα πρότειναν την προσφορά πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Η προτεινόμενη βοήθεια περιλαμβάνει αντιαεροπορικούς πυραύλους που προορίζονται για το σύστημα αεράμυνας S-300.
Η πρόταση έχει μεγάλες πιθανότητες να περάσει από το κοινοβούλιο, καθώς τα κόμματα που υπέβαλαν την πρόταση έχουν την πλειοψηφία και υποστηρίζουν την κυβέρνηση.
Ο Ιβαϊλο Μίρτσεφ, βουλευτής ενός εκ των κομμάτων, πρότεινε ότι οι πύραυλοι S-300, που θεωρούνται άχρηστοι από τον βουλγαρικό στρατό, θα μπορούσαν ουσιαστικά να λειτουργήσουν ως ανταλλακτικά για τους Ουκρανούς. Σύμφωνα με τα σχόλια του Μίρτσεφ, οι πύραυλοι δεν μπορούν να ανακαινιστούν στη Βουλγαρία, ενώ οι Ουκρανοί διαθέτουν την απαραίτητη ικανότητα για να τους χρησιμοποιήσουν.
Το 2021, σε μια προσπάθεια της Βουλγαρίας να εκσυγχρονίσει τους πυραύλους της, η ρωσική κατασκευάστρια εταιρεία «Almaz Antey», δήλωσε ότι δεν μπορεί να επισκευάσει τους κατευθυνόμενους αντιαεροπορικούς πυραύλους τύπου 5В55Р[К] και πρότεινε στις βουλγαρικές αρχές να απευθύνουν τα αιτήματά τους στο ρωσικό Υπουργείο Άμυνας – μια πρόταση που η Βουλγαρία απέρριψε.
«Γιατί η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους και όχι η Βουλγαρία;»
Οι υποστηρικτές της πρότασης υποστηρίζουν ότι αυτοί οι συγκεκριμένοι πύραυλοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια του βουλγαρικού στρατιωτικού προσωπικού, καθώς δεν είναι λειτουργικοί. Αυτό δημιουργεί ερωτήματα για το πόσο ωφέλιμοι μπορεί να είναι για τον ουκρανικό στρατό.
Ο βουλευτής Ατανάς Ζαφίροφ από το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα χαρακτήρισε «προδότες» τους βουλευτές που πρότειναν την παράδοση των S-300, «οι οποίοι αποτελούν την πιο σημαντική άμυνα πάνω από τη Σόφια και το πυρηνικό εργοστάσιο».
Το ζήτημα συζητήθηκε σήμερα στην κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής Άμυνας. Η επιτροπή δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση των αντιαεροπορικών πυραύλων, απλώς τόνισε ότι τα πυρομαχικά ήταν ελαττωματικά, ενώ η Ουκρανία διαβεβαίωσε την ετοιμότητά της να τα χρησιμοποιήσει, αναφέρουν τα βουλγαρικά ΜΜΕ.
«Γιατί η Ουκρανία είναι κατάλληλη για αυτό το έργο και όχι η Βουλγαρία;». «Θα επεκταθεί τελικά η διαδικασία στη δωρεά συστημάτων αντιαεροπορικών πυραύλων;» είναι κάποια από τα ερωτήματα που έθεσαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, που εναντιώνονται στην προσφορά αυτή.
Η Βουλγαρία διαθέτει συνολικά 12 πυραυλικά συστήματα S-300. Εξαιτίας των κυρώσεων στη Ρωσία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η συντήρηση και η επισκευή σοβιετικών εξοπλισμών έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολη. Και η χώρα μας διαθέτει S-300, που σταθμεύει στην Κρήτη, αλλά η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να στείλει το σύστημα αεράμυνας στην Ουκρανία. Η Σλοβακία, από την άλλη, έδωσε τα δικά της συστήματα στο Κίεβο, σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αντικατάστασή τους από αμερικανικά συστήματα Patriot.
Με πληροφορίες από: bulgarianmilitary.com / Φωτογραφία αρχείου Reuters