Ρωσία – Ινδία: Τελική φάση εξέλιξης για το στελθ Τ-50

Ρωσία και Ινδία  εισέρχονται στην τελική φάση ανάπτυξης του νέου κοινού μαχητικού 5ης γενιάς που σχεδίασαν η ρωσική Sukhoi και η ινδική HAL, όπως ανακοίνωσε ο περιφεριακός διευθυντής της κοινοπραξίας Ανρέι Μαρσάνκιν.

“Αυτή την στιγμή Ρωσία και Ινδία έχουν ολοκληρώσει την σχεδίαση της εξαγωγικής έκδοσης του νέου μαχητικού. Ήδη έχουμε συμφωνήσει για την επόμενη φάση, που θα αφορά την παραγωγή του”, είπε.

Ο Μαρσάνκιν διευκρίνισε πως η ρωσική έκδοση του μαχητικού θα είναι μονοθέσια, ενώ η ινδική διθέσια. “Στο σύγχρονο, ιδιαίτερα απαιτητικό πεδίο μάχης, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να χειρίζεται κανείς ένα υπερσύγχρονο αεροσκάφος και να πολέμα με αυτί. Για αυτό η ινδική πλευρά επέλεξε διθέσια έκδοση του αεροσκάφους”, κατέληξε.

Το Sukhoi PAK FA, γνωστό ως T-50, αποτελεί το πρώτο ρωσικό μαχητικό τεχνολογίας Stelth και προβλέπεται να αντικαταστήσει τα εν υπηρεσία μαχητικά Sukhoi-27/35 και Mig-29.

Το αεροσκάφος πέταξε για πρώτη φορά το 2010 και οι παραδώσεις ανεμένεται να ξεκινήσουν το 2016. Το αεροσκάφος αναπτύσσεται από κοινού από κοινοπραξία της ρωσικής Sukhoi με την ινδική Hindustan Aeronautics Limited.

Πηγή: Sputnik
Απόδοση-επιμέλεια: On Alert