Ρωσία: 3η στον κόσμο σε αμυντικές δαπάνες και συνεχίζει!

Η Ρωσία είναι σήμερα η 3η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε στρατιωτικές δαπάνες μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα , πιέζοντας την Βρετανία στην 4η θέση , καταλήγει μια μελέτη ειδικών .

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται για πρώτη φορά από το 2009, καθώς είχαν μειωθεί κατά τα τελευταία πέντε χρόνια . Η μείωση αυτή σε μεγάλο βαθμό είχε επηρεαστεί  από τις περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ που προκύπτει από την απόσυρση της χώρας από τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, αναφέρεται στην έκθεση .

Οι ΗΠΑ παρέμεινε το κράτος με τις μεγαλύτερες δαπάνες άμυνας στον κόσμο το περασμένο έτος , με εκτιμώμενο ΄ύψος 582.400.000.000 δολάρια , ακολουθούμενες από την Κίνα με  139.2 δισεκατομμύρια δολ. 

Η Κίνα , ήδη το δεύτερο μεγαλύτερο κράτος σε δαπάνες  για την άμυνα , θα δαπανήσει περισσότερα από ό, τι στο Ηνωμένο Βασίλειο , η Γαλλία και η Γερμανία σε συνδυασμό κατά  το 2015 , ανέφερε ένας ανώτερος αναλυτής της IHS.

Η Ρωσία πρόκειται να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά περισσότερο από 44% κατά τα επόμενα τρία χρόνια , από  68 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013 σε 98 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016 , σύμφωνα με όσα αναφέρει μια ετήσια αναθεώρηση του αμυντικού προϋπολογισμού της IHS Jane .

Οι αμυντικοί προϋπολογισμοί της Ρωσίας και της Κίνας  από κοινού θα υπερβούν τις συνολικές αμυντικές δαπάνες της ΕΕ από το 2015 , αναφέρει η έκθεση .
Η αύξηση των δαπανών είναι η υψηλότερη στη Ρωσία , με  εκτιμώμενο στρατιωτικό προϋπολογισμό για το 2014  78 δισεκατομμύρια δολάρια -αυξημένο κατά 13,5% σε σχέση με το 2013 – καθώς εκσυγχρονίζει τις δυνάμεις της. Και αυτό παρά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης  ενώ οι δαπάνες για την υγεία και την κοινωνική φροντίδα μειώθηκαν .