Ρωσία: Θέλει να εντάξει τους πυραύλους Sarmat και Avangard σε νέα συμφωνία START

Η Ρωσία είναι έτοιμη να συμπεριλάβει τους εξελιγμένους πυραύλους Sarmat και τον υπερηχητικό πύραυλο Avangard σε νέα συμφωνία μείωσης των στρατηγικών όπλων START, στην περίπτωση επέκτασής της, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax που επικαλείται δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Ρωσία είναι επίσης έτοιμη για την επίδειξη του πυραύλου Sarmat στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο που επικαλείται τα όσα δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ σε εκπομπή της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης.

Τα χαρακτηριστικά του Sarmat

Ο Sarmat σχεδιάστηκε ειδικά για να διεισδύσει σε οποιοδήποτε τρέχον ή μελλοντικό σύστημα βαλλιστικής άμυνας (Ballistic Missile Defence – BMD). Το βλήμα επιτρέπει στη Ρωσία να ενισχύσει δραματικά την αποτρεπτική της ικανότητα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και του NATO.

Σύμφωνα με τον στρατό της Ρωσίας: «Μπορεί να νικήσει οποιαδήποτε άμυνα» και να εξαλείψει ολόκληρες χώρες». Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η εντυπωσιακή εμβέλεια του βλήματος αγγίζει τα 18.000 χιλιόμετρα και ζυγίζει περίπου 200 τόνους, έχοντας βάρος ρίψης περίπου 10 τόνων .

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα Sarmat ξεκίνησε την διαδικασία ανάπτυξής του, ήδη από τη δεκαετία του 2000, για να αντικαταστήσει το τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο R-36M2 Voyevoda, που είχε την κωδική ονομασία «Σατανάς» με αποτέλεσμα ο νέος πύραυλος «Sarmat» να ονομάζεται «Σατανάς 2».

Τα χαρακτηριστικά του Avangard

Το Avangard είναι ένα στρατηγικό διηπειρωτικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων εξοπλισμένο με υπερηχητικό όχημα ολίσθησης. Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, το πρωτοποριακό αυτό οπλικό σύστημα αναπτύχθηκε από την Ένωση Έρευνας και Μηχανικής Παραγωγής, στην πόλη Reutov στην ευρύτερη περιοχή της Μόσχας, με τις πρώτες δοκιμές του ήδη από το 2004.

Το όχημα ολίσθησης είναι ικανό να πετάει με υπερηχητική ταχύτητα σε πυκνά στρώματα της ατμόσφαιρας, να πραγματοποιεί ελιγμούς χάρη στο σύστημα πλοήγησής του σε υψόμετρα όπου μπορεί να διεισδύει σε αντίπαλα συστήματα αεράμυνας.

Το UR-100N UTTKh (SS-19 Stiletto) είναι μια μεγάλη αναβάθμιση του συστήματος πυραύλων UR-100 που αναπτύχθηκε στη Σοβιετική Ένωση στη δεκαετία του 1960 από το Design Bureau-52 με επικεφαλής τον Vladimir Chelomei.

Τέθηκε σε επιχειρησιακή χρήση το 1980. Σήμερα, η στρατηγική πυραυλική δύναμη της Ρωσίας διαθέτει 30 τέτοιους πυραύλους, οι οποίοι έχουν βάρος απογείωσης περίπου 100 τόνους.

Δείτε βίντεο:

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / TASS / tass