Το κοινό σχέδιο Ρωσίας-Κίνας για τη δημιουργία ενός συστήματος αεράμυνας ενάντια σε εχθρικούς πυραύλους «συζητείται χρόνια και πλέον ήρθε η ώρα να επισημοποιηθεί», δήλωσε ο Ρώσος προεδρικός εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ στα μέσα ενημέρωσης την προηγούμενη εβδομάδα.
Η θέση των ΗΠΑ στον παγκόσμιο χάρτη ως μία ακατανίκητη υπερδύναμη αμφισβητείται όλο και περισσότερο -είτε πολιτικά, είτε οικονομικά ή στρατιωτικά- από την Κίνα και τη Ρωσία. Οι εντάσεις των ΗΠΑ με την Κίνα και η αντιπαράθεση με τη Ρωσία έχουν φέρει πιο κοντά τη Μόσχα με το Πεκίνο, αναβαθμονομώντας και πάλι το στρατηγικό τρίγωνο. Η Ρωσία και η Κίνα τα τελευταία χρόνια έχουν επεκτείνει τις οικονομικές σχέσεις και τον πολιτικό συντονισμό, και το επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας τους βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Όταν ο Πεσκόφ ρωτήθηκε για την καταληκτική ημερομηνία του συγκεκριμένου προγράμματος η απάντηση που έδωσε ήταν αφοπλιστική «εν ευθετω χρόνω», κάτι που δηλώνει πως Ρωσία και Κίνα μπορεί να μην έχουν οριστικοποιήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας παρόλα αυτά βρίσκονται σε «καλό δρόμο».
Ο Πέσκοφ υπενθύμισε ότι η Ρωσία και η Κίνα μοιράζονται σχέσεις προχωρημένης συνεργασίας και εργάζονται σε κοινά έργα σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων «των πιο ευαίσθητων εσωτερικών θεμάτων ενάντια σε μία κοινή [Αμερικανική] απειλή».
«Στο πλαίσιο αυτής της αλληλεπίδρασης -προηγμένης εταιρικής σχέσης- η ανάπτυξη των διαφόρων έργων και εξοπλισμών βρίσκεται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανέφερε ο αρχηγός του κράτους [Ο Πούτιν απηύθυνε ομιλία σχετικά με το θέμα σε συνεδρίαση στο Valdai την περασμένη Πέμπτη]», πρόσθεσε.
Μιλώντας σε σύνοδο ολομέλειας στο Valdai την Πέμπτη, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία παρέχει βοήθεια στην Κίνα για τη δημιουργία συστήματος αεράμυνας που θα δρα προειδοποιητικά σε περίπτωση επίθεσης πυραύλων.
«Βοηθούμε τους Κινέζους εταίρους μας να δημιουργήσουν ένα σύστημα προειδοποίησης για μια πιθανή επίθεση πυραύλων», δήλωσε ο Πούτιν. «Το πρότζεκτ είναι τεράστιο και θα αυξήσει σημαντικά την αμυντική ικανότητα της Κίνας. Αυτή τη στιγμή μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία έχουν τέτοια συστήματα».
Πηγή: TASS