Ρωσία: Ασκήσεις με πυραύλους από την φρεγάτα Admiral Gorshkov και το υποβρύχιο Kazan στον Ατλαντικό Ωκεανό

H φρεγάτα του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, Admiral Gorshkov, και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο πραγματοποίησαν ασκήσεις πυραύλων στον Ατλαντικό Ωκεανό ενώ είναι καθοδόν προς την Κούβα, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι ασκήσεις από το υποβρύχιο Kazan και την φρεγάτα Admiral Gorshkov περιελάμβαναν εκτόξευση πυραύλων υψηλής ακρίβειας σε εικονικούς εχθρικούς στόχους από απόσταση μεγαλύτερη των 600 χιλιομέτρων, ανέφερε η ανακοίνωση.

Το Admiral Gorshkov πραγματοποίησε επίσης εκπαίδευση τις τελευταίες ημέρες στην απόκρουση αεροπορικών επιθέσεων.

Τα πλοία είναι μέρος μιας ομάδας τεσσάρων ρωσικών πολεμικών πλοίων που πρόκειται να φτάσουν στην Κούβα την Τετάρτη. Η Κούβα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τέτοιες επισκέψεις αποτελούν συνήθη πρακτική από ναυτικές μονάδες από χώρες φιλικές προς την Αβάνα και ότι τα πλοία δεν μεταφέρουν πυρηνικά όπλα και δεν αποτελούν απειλή για την περιοχή.

Ωστόσο, το ταξίδι θα παρακολουθείται στενά από τις ΗΠΑ, αλλά δεν βλέπουν την κίνηση ως απειλητική. «Πρόκειται για το ότι η Ρωσία δείχνει ότι είναι ακόμα ικανή για κάποιο επίπεδο παγκόσμιας προβολής ισχύος», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Το Admiral Gorshkov έχει χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία για να δοκιμάσει και να αναπτύξει τους υπερηχητικούς πυραύλους cruise Zircon και συμμετείχε σε κοινές ασκήσεις με το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας και της Νότιας Αφρικής το 2023.

 

Πηγή: Reuters / Φωτογραφίες αρχείου