Ρωσία: Αποκαλύφθηκε το πυρηνικό αεροπλανοφόρο – «διάδοχος» του Kuznetsov ;

Στη Ρωσία αποκαλύφθηκε πρόσφατα ένα «μοντέλο» ενός νέου αεροπλανοφόρου που θα κινείται με πυρηνική ενέργεια, στο πλαίσιο έκθεσης αμυντικής βιομηχανίας στην Αγία Πετρούπολη, με αρκετούς να εντυπωσιάζονται από την παρουσίαση της κατασκευάστριας εταιρείας που έχει αναλάβει το πρόγραμμα.

Μετά τις «περιπέτειες» που αντιμετωπίζει το το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, με το μοναδικό αεροπλανοφόρο του οπλοστασίου της, το «Admiral Kuznetsov» , η ιδέα ενός καινούριου και σύγχρονου αεροπλανοφόρου φαντάζει ως την κατάλληλη επιλογή για την Μόσχα, η οποία ωστόσο αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά της προγράμματα.

Ειδικότερα, το γραφείο σχεδιασμού Nevskoye (τμήμα της εταιρείας United Shipbuilding Corporation της Ρωσίας) παρουσίασε » μοντέλο» ενός πυρηνικού αεροπλανοφόρου κατηγορίας «Project-11430E» με κωδική ονομασία «Lamantin».

Το νέο αυτό αεροπλανοφόρο «Lamantin» θα λειτουργεί ως ναυαρχίδα ομάδας κρούσης που θα αποτελείται τόσο από αεροπορικές δυνάμεις που θα μεταφέρει, όσο και από ναυτικές δυνάμεις πλοίων επιφανείας αλλά και υποβρυχίων.

Τα χαρακτηριστικά του

Εκτός από την επιχειρησιακή ανάπτυξη των δυνάμεων αυτών, το αεροπλανοφόρο θα υποστηρίζει αμφίβιες επιχειρήσεις αλλά και θα είναι υπεύθυνο για την «βιωσιμότητα» των ρωσικών δυνάμεων που θα εκτελούν αποστολές ενάντια εχθρικών αεροπορικών αλλά και θαλάσσιων απειλών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έκανε γνωστές η κατασκευάστρια εταιρεία, το αεροπλανοφόρο θα διαθέτει πυρηνική μονάδα πρόωσης, με εκτόπισμα 80.000 έως 90.000 τόνων και μέγιστο μήκος 350 μέτρα.

Επίσης, θα είναι σε θέση να επιχειρεί αυτόνομα για περίπου 120 μέρες, δηλαδή για διάστημα τεσσάρων μηνών και θα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητες μέχρι 30 κόμβους. Το πλήρωμα υπολογίζεται στα 2.800 άτομα και η αεροπορική του δύναμη θα συνίσταται στα 800 άτομα, ενώ το πλοίο θα έχει διάρκεια ζωής περισσότερα από 50 χρόνια, κάτι που σίγουρα θα εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας μεγάλης ναυτικής δύναμης όπως η Ρωσία.

Πηγή: TASS