Σημαντικές εξελίξεις και νέα έγιναν γνωστά τις τελευταίες ώρες από την ρωσική αμυντική βιομηχανία, καθώς σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ρωσική κρατική εταιρεία Ruselectronics, η οποία ευθύνεται για την παραγωγή ηλεκτρονικών συστημάτων και εξαρτημάτων, φαίνεται ότι σημειώθηκε πρόοδος στην ανάπτυξη ενός νέου υλικού που θα έχει την ικανότητα να απορροφάει έως και το 95% της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας των ραντάρ και ως έτσι θα δύναται να προσφέρει εξαιρετικές steralth ιδιότητες σε μαχητικά αεροσκάφη όπως το Su-57 ή και το Su-75 Checkmate.
Στην ανακοίνωση της Rostec, τον ρωσικό κρατικό όμιλο όπου ανήκει η εταιρεία Ruselectronics, αναφέρεται ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ανάπτυξη ενός ελαφρού υλικού που αποτελείται από υαλοβάμβακα με πυρήνα μετάλλου, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη για τα πτερύγια συμπιεστή στροβιλοκινητήρα.
Υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι τα σύγχρονα στρατιωτικά αεροσκάφη αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ανάπτυξη και την εγκατάσταση δομικών υλικών τύπου RAM (Radar-absorbing-materials) στην κύρια κατασκευή τους ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε πως: «τα υλικά, που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς προκειμένου να τους προσδώσουν stealth χαρακτηριστικά, απαιτούν διαρκή συντήρηση και αποκατάσταση, όμως αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση του υαλοβάμβακα χαμηλής ανακλαστικότητας», το οποίο σύμφωνα με τους Ρώσους, μπορεί να απορροφάει και κατ’ επέκταση να μην ανακλά τα ραδιοκύματα σε αυτό το τεράστιο ποσοστό.
Παρά το γεγονός ότι στην ανακοίνωση της Rostec δεν αποκαλύπτεται το αεροσκάφος στο οποίο θα εγκατασταθεί το νέο υλικό, εντούτοις είναι αρκετά πιθανό και αναμενόμενο να αφορά τόσο το stealth μαχητικό πολλαπλών ρόλων τύπου Su-57 Felon όσο και το μαχητικό αεροσκάφος τύπου Su-75 Checkmate.
Η Ρωσία εμβαθύνει στις stealth ιδιότητες των νέων μαχητικών
Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι σε ό,τι αναφορά το πρόγραμμα ανάπτυξης των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς τύπου Su-57, το Πανρωσικό Ινστιτούτο Έρευνας Αεροπορικών Υλικών χρησιμοποίησε μεταλλική σκόνη αλουμινίου για την τρισδιάστατη εκτύπωση ενός τμήματος που θα ενσωματωθεί στο σύστημα προσγείωσης του μαχητικού. Πρόκειται για ένα προϊόν αμιγώς ρωσικού σχεδιασμού και κατασκευής που έγινε πραγματικότητα με την βοήθεια ενός υπερυπολογιστή.
Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν σύνθετα υλικά προκειμένου να αποδώσουν στα μαχητικά stealth ιδιότητες, έτσι ώστε το μαχητικό αεροσκάφος να έχει την μικρότερη δυνατή ραδιοδιατομή (γνωστή ως RCS – Radar Cross Section), δηλαδή το πόσο ανιχνεύσιμο μπορεί να είναι στα εχθρικά ραντάρ και για αυτό, μεταξύ άλλων, η άτρακτος του Su-57 έχει μια ειδική επίστρωση για την απορρόφηση ραδιοσυχνοτήτων. Επίσης, μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στα avionics, στα λειτουργικά συστήματα του αεροσκάφος ενώ ακόμα διαθέτει ραντάρ ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA).
Φωτογραφίες Reuters