Rheinmetall και Leonardo ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη νέα γενιά ευρωπαϊκών αρμάτων μάχης

H ιταλική εταιρεία Leonardo και η γερμανική Rheinmetall ίδρυσαν και επίσημα χθες, Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024, την κοινοπραξία τους για την ανάπτυξη και την κατασκευή τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης.

«Δημιουργούμε έναν νέο βαρύ τομέα στην ευρωπαϊκή παραγωγή τανκ. Δύο κορυφαίοι Ευρωπαίοι αμυντικοί προμηθευτές ενώνουν τις δυνάμεις τους για να πραγματοποιήσουν φιλόδοξα έργα», δήλωσε ο CEO της Rheinmetall, Άρμιν Πάπεργκερ.

Πρόσθεσε ότι παρόλο που η κοινοπραξία, η οποία θα ονομάζεται LRMV (Leonardo Rheinmetall Military Vehicles) απευθύνεται στην ιταλική αγορά, «θα στοχεύσουμε επίσης σε άλλα έθνη-εταίρους που έχουν ανάγκη να εκσυγχρονίσουν τα συστήματα μάχης τους στο μέλλον».

Η ανακοίνωση της συνεργασίας έγινε τον Ιούλιο, αφού κατέρρευσαν οι συνομιλίες μεταξύ της Leonardo και της γαλλογερμανικής κοινοπραξίας KNDS, όπως είχε γράψει και το OnAlert.gr.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αμυντικού συστήματος βασισμένου σε εξειδικευμένες κοινές πλατφόρμες. Η Rheinmetall και η Leonardo στοχεύουν στην ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής ικανές να ανταγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Leonardo, Roberto Cingolani.

Η Leonardo δεν έχει κρύψει την πρόθεσή της να διαδραματίσει προληπτικό ρόλο στην επέκταση του ευρωπαϊκού αμυντικού τομέα, με τον Cingolani να πιέζει για ευρύτερες ευρωπαϊκές συμμαχίες και μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των κατασκευαστών άμυνας.

Ο πρώτος στόχος της κοινοπραξίας είναι η ανάπτυξη του νέου κύριου ιταλικού άρματος μάχης (MBT) και της νέας πλατφόρμας Lynx για το πρόγραμμα Armored Infantry Combat System (AICS), μέρος του ευρύτερου προγράμματος του Ιταλικού Στρατού για τα χερσαία συστήματα του.

Το Panther KF51 της Rheinmetall θα αποτελέσει τη βάση για το νέο κύριο άρμα μάχης που θα αντικαταστήσει το Ariete στον ιταλικό στρατό.

Το ιταλικό πρόγραμμα AICS περιλαμβάνει την προμήθεια πάνω από 1.000 θωρακισμένων συστημάτων μάχης σε 16 παραλλαγές στο μέλλον. Εκτός από το κλασικό όχημα μάχης πεζικού, θα υπάρχουν και αντιαεροπορικές (Skyranger), αναγνωριστικές και αντιαρματικές εκδόσεις.

Οι πρώτες παραγγελίες από την ιταλική κυβέρνηση αναμένονται είτε στο τέλος του έτους είτε στο πρώτο τρίμηνο του 2025.

Η κοινοπραξία θα έχει την έδρα της στη Ρώμη και τις δραστηριότητές της στο λιμάνι της Λα Σπέτσια και το 60% των δραστηριοτήτων θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία.

Με πληροφορίες από: Rheinmetall / Φωτογραφία αρχείου Reuters