Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει χιλιάδες μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, μέσω του νέου προγράμματος «Replicator», για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες στρατιωτικές δυνατότητες της Κίνας.
Μιλώντας στο συνέδριο Emerging Technologies της National Defense Industrial Association στην Ουάσιγκτον, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Κάθλιν Χικς παραδέχτηκε ότι το Πεκίνο κατέχει αριθμητική υπεροχή σε προσωπικό και όπλα.
Είπε ότι για να παραμείνουν «μπροστά» από τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή τους, οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναπτύξουν αυτόνομα συστήματα τελευταίας τεχνολογίας για χρήση σε όλους τους τομείς.
«Λοιπόν τώρα είναι η ώρα να πάμε την αυτονομία όλων των τομέων στο επόμενο επίπεδο: να παράγουμε και να προσφέρουμε ικανότητες στους πολεμιστές με τον όγκο και την ταχύτητα που απαιτείται για να αποτρέψουμε την επιθετικότητα ή να κερδίσουμε αν αναγκαστούμε να πολεμήσουμε», τόνισε η Αμερικανίδα υφυπουργός.
Η Χικς και ο Αντιπρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Επιτελείου Ναύαρχος Κρίστοφερ Γκρέιντι θα επιβλέπουν το πρόγραμμα, με την υποστήριξη του Νταγκ Μπεκ, διευθυντή της Μονάδας Αμυντικής Καινοτομίας. Περισσότερες λεπτομέρειες, είπε ο Χικς, θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Βασική προτεραιότηταείναι να αντιμετωπιστεί η Κίνα σε περίπτωση πολέμου
Το Replicator βασίζεται σε δύο υποθέσεις. Το πρώτο είναι ότι το βασικό πλεονέκτημα της Κίνας είναι η ποσότητα — «περισσότερα πλοία, περισσότεροι πύραυλοι, περισσότεροι άνθρωποι», όπως είπε η Χικς — και ότι η καλύτερη απάντηση των ΗΠΑ είναι να καινοτομούν, αντί να προσπαθούν να «ταιριάξουν τους αριθμούς».
Το δεύτερο είναι ότι τα αξιόπιστα, αυτόνομα συστήματα είναι η σωστή μορφή καινοτομίας. Η Χικς έφερε ως παράδειγμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, στον οποίο τα φτηνά, συχνά εμπορικά drones έχουν αποδειχθεί απαραίτητα στο πεδίο της μάχης για αναγνώριση, στόχευση και επιθέσεις.
Με το νέο πρόγραμμα Replicator, η Χικς ελπίζει ότι το Πεκίνο θα επανεξετάσει την επιθετική του στάση.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η [κινεζική] ηγεσία ξυπνά κάθε μέρα, εξετάζει τους κινδύνους της επιθετικότητας και καταλήγει, ‘σήμερα δεν είναι η μέρα’ – και όχι μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα, από τώρα έως το 2027, το 2035, το 2049 και μετά», τόνισε.
Με πληροφορίες από: Defense News