RBS-70: Η Λιθουανία ενισχύει την αεράμυνά της με περισσότερους πυραύλους από τη Saab

Η Υπηρεσία Αμυντικού Υλικού της Λιθουανίας υπέγραψε με τη σουηδική εταιρεία Saab τετραετή σύμβαση για την παροχή πυραύλων για το σύστημα αεράμυνας μικρής εμβέλειας RBS-70.

Ως μέρος της συμφωνίας, η Λιθουανία έχει ήδη παραγγείλει την πρώτη παρτίδα πυραύλων αξίας 32 εκατομμυρίων δολαρίων που θα παραδοθεί μεταξύ του 2023 και του 2024. Η σύμβαση επιτρέπει στον οργανισμό να κάνει παραγγελίες για περισσότερους πυραύλους μέχρι το 2026.

Η Λιθουανία και η Saab υπέγραψαν συμφωνία ύψους 44,3 εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια κατευθυνόμενων πυραύλων Bolide και MK-2 για τα συστήματα RBS-70 του Λιθουανικού Τάγματος Αεράμυνας.

«Οι καλύτεροι στην κατηγορία μας πύραυλοι αεράμυνας μικρής εμβέλειας προσφέρουν ένα τακτικό πλεονέκτημα», δήλωσε ο επικεφαλής της Saab Dynamics, Görgen Johansson . «Η πρόσφατη σύμβαση θα ενισχύσει περαιτέρω την ικανότητα αεράμυνας της Λιθουανίας μέσω του συστήματος RBS-70 και των πυραύλων υψηλής απόδοσης», πρόσθεσε.

Το RBS-70 χρησιμοποιεί καθοδήγηση λέιζερ και μπορεί να ενσωματωθεί σε διάφορα οχήματα εδάφους. Το σύστημα έχει συνολικό βάρος 87 κιλά και μήκος 1,32 μέτρα.

Η σουηδική εταιρεία έχει παραδώσει 1.600 εκτοξευτές RBS και περισσότερους από 18.000 πυραύλους σε 19 έθνη. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Λιθουανίας χρησιμοποιούν το επίγειο σύστημα αεράμυνας RBS-70 της Saab από το 2004.

Πηγή: The Defense Post / Φωτογραφία αρχείου Reuters