RBS-17: Η Σουηδία στέλνει στην Ουκρανία αντιπλοϊκούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς

Η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε να προμηθεύσει τον ουκρανικό στρατό με αντιπλοϊκό πυραυλικό σύστημα μικρού βεληνεκούς RBS-17.

Αυτό έγινε γνωστό σε κοινή ενημέρωση του υπουργού Άμυνας και του υπουργού Οικονομικών της Σουηδίας, οι οποίοι είπαν ότι ο συγκεκριμένος τύπος όπλων ήταν «ειδικό αίτημα της ουκρανικής κυβέρνησης».

«Η σουηδική κυβέρνηση προτείνει, μεταξύ άλλων, η Σουηδία να δωρίσει αμυντικό εξοπλισμό με τη μορφή του αντιπλοϊκού συστήματος πυραύλων μικρής εμβέλειας Robot 17 (RBS-17)», ανέφερε η σουηδική κυβέρνηση σε δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της.

Η Ουκρανία θα λάβει επίσης αυτόματα τυφέκια AG-90 και πυρομαχικά και 5.000 σουηδικά αντιαρματικά όπλα AT-4.

Το RBS-17 είναι η σουηδική έκδοση του πυραύλου αέρος-εδάφους AGM-114C Hellfire. Έχει προσαρμοστεί για ναυτικό ρόλο και μπορεί να εκτοξευθεί από πλοία του πολεμικού ναυτικού ή από χερσαία θέση βολής.

Το RBS-17 χρησιμοποιείται από μονάδες των Σουηδικών Αμφίβιων Δυνάμεων και καλύπτουν το κενό των πυραύλων Harpoon και Neptune για χτύπημα του εχθρικού στόχου από κοντινή απόσταση.

Η Σουηδία θα παράσχει στην Ουκρανία περισσότερη οικονομική βοήθεια και στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων αντιπλοϊκών πυραύλων, τυφεκίων και αντιαρματικών όπλων, όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Μίκαελ Ντάμπεργκ και Άμυνας Πέτερ Χούλτκβιστ, στις αρχές του μήνα.

Η Σουηδία ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι επρόκειτο να στείλει στρατιωτικό υλικό, στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν 5.000 αντιαρματικά όπλα, κράνη και εξοπλισμός για την προστασία του σώματος στην Ουκρανία, και τον Μάρτιο ανακοίνωσε ότι θα έστελνε άλλα 5.000 αντιαρματικά όπλα.

Mε πληροφορίες από: Interfax / Φωτογραφία Twitter