Ramstein Flag: Προσγειώθηκαν στην Ανδραβίδα αμερικανικά F-35, σουηδικά Gripen και γαλλικά Rafale

Αμερικανικά stealth μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35, σουηδικά Gripen και γαλλικά Rafale είναι από τα πρώτα αεροσκάφη που προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας και στην 117 Πτέρυγα Μάχης, για να συμμετάσχουν στην μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του NATO στην Ευρώπη, «Ramstein Flag 2024».

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει στο Onalert.gr, η άσκηση «Ramstein Flag» διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με αεροσκάφη από σχεδόν όλες τις συμμαχικές χώρες.

Όπως ανακοίνωσε η Αεροπορική Διοίκηση της Συμμαχίας (AIRCOM), σήμερα τα συμμαχικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τις πρώτες πτήσεις εξοικείωσης γύρω από την Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας στην περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου, λίγο πριν αρχίσουν οι πρώτες επίσημες πτήσεις της άσκησης, που ξεκινάει 30 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 10 Οκτωβρίου.

Συνολικά, περίπου 140 αεροσκάφη, μαχητικά, μεταφορικά, ιπτάμενα τάνκερ και ιπτάμενα ραντάρ θα λάβουν μέρος στη «Ramstein Flag 24», από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Πολωνία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Γαλλία, την Ουγγαρία, τη Σουηδία, την Πορτογαλία κ.ά.

Η Τουρκία, όπως αποκάλυψε το OnAlert.gr την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024, έθεσε εαυτόν εκτός της άσκησης, καθώς αρνήθηκε να καταθέσια σχέδια πτήσης εντός του FIR Αθηνών, ούτε στο ελληνικό επιτελείο, αλλά ούτε καν απευθείας στο συμμαχικό επιτελείο.

Τα σενάρια της άσκησης έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν κυρίως στο Ιόνιο, στη Νότια Πελοπόννησο και σε περιοχές του Αιγαίου, όχι όμως στο Ανατολικό Αιγαίο και θα περιλαμβάνουν αποστολές σύμφωνα με το επιχειρησιακό δόγμα του NATO που αφορά μεγάλους Σχηματισμούς.