Ράμσταϊν: Παρών ο Ζελένσκι αναζητώντας συστήματα μεγάλου βεληνεκούς και άδεια χρήσης εντός της Ρωσίας

REUTERS/Heiko Becker

Στη Σύνοδο της Ομάδας Επαφής για την άμυνα της Ουκρανίας που πραγματοποιείται σήμερα 6.9.2024 στην στρατιωτική βάση του Ράμσταϊν στη Γερμανία βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αν και συνήθως την Ουκρανία εκπροσωπούσε ο υπουργός Άμυνας, η έλευση Ζελένσκι θέλει να σηματοδοτήσει τον χαρακτήρα του υπερεπείγοντος για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας, απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις, που γίνονται όλο και πιο αιματηρές, όπως πρόσφατα στην Ποτλάβα.

Όπως επεσήμανε σε μήνυμά του ο Ζελένσκι «Χρειαζόμαστε την αποφασιστικότητα των εταίρων μας και τα μέσα για να σταματήσουμε τον εναέριο τρόμο της Ρωσίας. Είναι κρίσιμο όλα τα όπλα από τα ήδη ανακοινωθέντα πακέτα υποστήριξης να φτάσουν τελικά στις μάχιμες ταξιαρχίες. Χρειαζόμαστε επίσης ισχυρές μακροπρόθεσμες αποφάσεις από τους εταίρους μας για να φέρουμε πιο κοντά τη δίκαιη ειρήνη για την οποία αγωνιζόμαστε».

Ο κ. Ζελένσκι γνωστοποίησε ότι στο περιθώριο της συνάντησης της Ομάδας Επαφής στο Ράμσταϊν θα συναντηθεί με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και τον Γερμανό υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους. Θα έχει επίσης ξεχωριστές συνομιλίες με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ένα από τα ζητούμενα στη συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας θα είναι προφανώς και το θέμα της περίφημης άδειας που ζητά ο Ζελένσκι για την χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Κι αυτό την ώρα που αναμένεται – άγνωστο αν θα γίνει στο πλαίσιο της Συνόδου του Ράμσταϊν – για νέο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, στο οποίο φημολογείται ότι θα περιλαμβάνονται και πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς JASSM.

Στην Ουκρανία ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται υπολογισμοί και να σχεδιάζονται χάρτες με τις ρωσικές αεροπορικές βάσεις που βρίσκονται στην δυνητική ακτίνα δράσης των JASSM:

Στο πλαίσιο της συνόδου στην βάση Ράμσταϊν αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση της Βρετανίας για την αποστολή εκατοντάδων πυραύλων LMM (Light Multirole Missile) στην Ουκρανία.