Το Ισραήλ αντιλαμβάνεται πλήρως την «δύναμη της εικόνας» και για ακόμα μια φορά επιδεικνύει τα προηγμένα πυρομαχικά και πυραυλικά συστήματα που διαθέτει για να εξαπολύει καταστροφικές επιθέσεις, όπως έκανε πρόσφατα με τις αεροπορικές επιδρομές κατά των Χούθι στην Υεμένη, χρησιμοποιώντας τους περίφημους πυραύλους τύπου Rampage.
Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ δημοσίευσε χθες (19.12.2024) πλάνα από την αεροπορική επίθεση, δύο «κυμάτων» με την συμμετοχή περίπου 14 αεροσκαφών, που πραγματοποίησε εναντίον στρατηγικών στόχων των σιιτών ανταρτών Χούθι, ωστόσο οι αναλυτές διαπίστωσαν ότι στα ισραηλινά μαχητικά «πρωταγωνιστούσαν» οι πύραυλοι Rampage και Popeye.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ σκόπιμα δημοσιεύει φωτογραφίες των Rampage, αφού παρόμοια κίνηση έκανε στα τέλη Οκτωβρίου μετά από ένα επιτυχημένο πλήγμα ακριβείας που εξόντωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Σημειώνεται ότι οι πύραυλοι αυτοί θα ενταχθούν και στο οπλοστάσιο των ελληνικών αεροπορικών δυνάμεων, αφού όπως σας έχουμε ενημερώσει στο OnAlert.gr, το Ισραήλ θα πιστοποιήσει τους Rampage για χρήση από τα F-16 Viper της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
Πάλι στο προσκήνιο οι Rampage
Στις φωτογραφίες που δημοσίευσε η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εμφανίζονται δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16I Sufa, εξοπλισμένα με πυραύλους αέρος – εδάφους τύπου Rampage και με τρεις εξωτερικές δεξαμενές καυσίμων λόγω της απόστασης που έπρεπε να διανύσουν για να πλήξουν τους στόχους των Χούθι, αφού όπως φαίνεται και στο γράφημα των IDF, διέσχισαν τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας.
Ο πύραυλος αποκαλύφθηκε δημόσια για πρώτη φορά το 2018 και παρουσιάστηκε ως το πλέον κατάλληλο όπλο για αεροπορικές επιδρομές από πολύ μεγάλα ύψη και αποστάσεις εκτός εμβέλειας των εχθρικών αντιαεροπορικών όπλων έναντι «high value» στόχων, όπως αεροδρόμια, αποθήκες πυρομαχικών, ναύσταθμοι, σταθμοί ραντάρ και κάθε είδους κέντρα διοίκησης.
Οι υπερηχητικές ταχύτητες που αναπτύσσει είναι πρόκληση για τα εχθρικά συστήματα αεράμυνας, ενώ παράλληλα η δυνατότητα αυτή του επιτρέπει να καταστρέφει θωρακισμένους στόχους πίσω από τις εχθρικές γραμμές σε αποστάσεις μέχρι και 250 χιλιομέτρων.
Κλασσική αξία η Popeye
Επίσης, στα πλάνα που δημοσιεύτηκαν, οι Ισραήλ παρουσίασαν και μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων τύπου F-15I Baz τα οποία ήταν εξοπλισμένα με πυραύλους Popeye, οι οποίοι έχουν βεληνεκές περίπου 80 χιλιομέτρων και διαθέτουν είτε διατρητική πολεμική κεφαλή είτε πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας, ενώ αποτελούν κύριο όπλο της IAF για αεροπορικούς βομβαρδισμούς από το 1986.
Ο πύραυλος Popeye χρησιμοποιεί ένα σύστημα αδρανειακής πλοήγησης (INS) για καθοδήγηση μέχρι το μέσο της πτήσης του και στην τερματική φάση, πριν την κρούση του στόχου, αξιοποιεί υπέρυθρη καθοδήγηση, γεγονός που εξηγεί και το ατρακτίδιο στόχευσης και ζεύξης δεδομένων που φαίνεται κάτω από την άτρακτο του ισραηλινού F-15I.
Με αυτόν τον τρόπο το πλήρωμα του μαχητικού που εκτοξεύει τον Popeye ελέγχει και καθοδηγεί τον πύραυλο μέχρι και το σημείο κρούσης, πετυχαίνοντας μεγάλα επίπεδα ακριβείας και αποτελεσματικότητας.
Υπενθυμίζεται ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη πέταξαν περίπου 2.000 χιλιόμετρα μακριά και έριξαν πάνω από 60 πυραύλους σε στρατιωτικούς στόχους των Χούθι κατά μήκος της δυτικής ακτής της Υεμένης και κοντά στην πρωτεύουσα Σαναά. Οι στόχοι περιελάμβαναν αποθήκες καυσίμων και πετρελαίου, δύο σταθμούς παραγωγής ενέργειας και οκτώ ρυμουλκά που χρησιμοποιούνται στα λιμάνια που ελέγχονται από τους Χούθι.
Με πληροφορίες και από: TWZ