Rafale: Το στρατηγικό «πυρηνικό» πλεονέκτημα των γαλλικών μαχητικών και η Ινδία

Στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των αεροπορικών δυνάμεων της, η Ινδία επέλεξε πριν από μερικά χρόνια να επενδύσει στα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη 4++ γενιάς Dassault Rafale, ανάμεσα σε πολλές εναλλακτικές λύσεις, για ένα λόγο που αρκετοί θεωρούν ως «άσσο στο μανίκι» για την IAF.

Δεν είναι μυστικό ότι οι πυρηνικές δυνατότητες της Ινδίας δεν περιορίζονται μόνο σε βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά μπορούν να προσαρμοστούν σε οπλικά συστήματα που θα εκτοξεύονται από μαχητικά αεροσκάφη και έτσι τα Rafale έμοιαζαν ως η πιο κατάλληλη επιλογή, λόγω της δυνατότητας τους να φέρουν τέτοιου είδους πυραύλους.

Η Ινδία που αντιμετωπίζει την απειλή ενός πολέμου δύο μετώπων, με Πακιστάν και Κίνα, αποφάσισε να αποκτήσει 36 μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία, εκ των οποίων τα οκτώ έχουν ήδη παραδοθεί στη χώρα, ενώ τον ερχόμενο Απρίλιο αναμένεται να παραδοθούν άλλα δεκατρία μαχητικά.

Η προμήθεια αυτή, δεν εξέπληξε πολλούς, καθώς οι αεροπορικές δυνάμεις της Ινδίας χρειάζονταν επειγόντως ενίσχυση. Αλλά γιατί η Ινδία επέλεξε τα Rafale, ενώ θα μπορούσε να επιλέξει άλλα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων;

Ο λόγος έγκειται στο πυρηνικό πλεονέκτημα των γαλλικών μαχητικών.

Τα Rafale χαρακτηρίζονται ως «omni-role» μαχητικά αεροσκάφη, δηλαδή έχουν την ικανότητα εκτέλεσης διαφόρων ειδών αποστολών παράλληλα, όπως αποστολές:

Το στρατηγικό πυρηνικό πλεονέκτημα

Η Ινδία επικεντρώθηκε κυρίως στη δυνατότητα πυρηνικής αποτροπής του γαλλικού μαχητικού, την ίδια στιγμή που οι ανταγωνιστές της στο περιφερειακό σύστημα, το Πακιστάν και η Κίνα είναι και αυτές πυρηνικές δυνάμεις.

Αυτό το «δόγμα» επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του ο πρώην πρέσβης της Ινδίας στη Γαλλία λέγοντας ότι: «Ένας λόγος για την πολιτική απόφαση αγοράς των Rafale  ήταν επειδή οι Γάλλοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα με την τροποποίηση των μαχητικών για να εξοπλίζονται και να φέρουν πυρηνικό ωφέλιμο φορτίο».

Όσον αφορά τις πυρηνικές δυνατότητες των μαχητικών, υπενθυμίζεται ότι το OnAlert είχε αναφέρει σε δημοσίευμα του ότι στις 9 Δεκεμβρίου ένα μαχητικό Rafale εκτόξευσε τον αναβαθμισμένο πύραυλο cruise ASMPA, ο οποίος προορίζεται να φέρει πυρηνικές κεφαλές.

Η δοκιμαστική αυτή εκτόξευση έγινε στο πλαίσιο της ανάπτυξης του νέου πυραύλου ASMPA και ήταν απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να πάρει το «πράσινο φως» για να ενταχθεί στο οπλοστάσιο των δυνάμεων της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας και και στις Αεροναυτικές Πυρηνικές δυνάμεις του γαλλικού Ναυτικού.

Με πληροφορίες από: Eurasian Times / Φωτογραφία αρχείου Reuters