Rafale: To Ιράκ σχεδιάζει να αγοράσει 12 γαλλικά μαχητικά με κόστος 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια

Το Ιράκ σχεδιάζει να αγοράσει τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale από την Γαλλία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η γαλλική La Tribune.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ιράκ προσπαθεί να αποκτήσει στενή επαφή με τη γαλλική αμυντική βιομηχανία, συνάπτοντας σημαντικά συμβόλαια αγοράς εξοπλισμών.

Μεταξύ των σχεδίων του Ιράκ είναι η αγορά των μαχητικών Rafale, τα οποία θα συμπληρώσουν το νεοσύστατο σύστημα αεράμυνας και ελέγχου, που αποτελείται κυρίως από γαλλικούς σταθμούς ραντάρ.

Συνολικά, το Ιράκ έχει προγραμματίσει να αγοράσει 12 μαχητικά αξίας 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τα πρώτα 240 εκατομμύρια δολάρια έχουν ήδη καταβληθεί ως μέρος της προκαταβολής, αναφέρει η La Tribune.

Σε παλαιότερες δηλώσεις, η ιρακινή κυβέρνηση είχε υποστηρίξει ότι είναι πρόθυμη να πληρώσει για τα νέα μαχητικά όχι σε ξένο νόμισμα, αλλά σε προμήθειες πετρελαίου στη Γαλλία.

Διαβάστε επίσης: Rafale F4: «Φήμες» και σενάρια για τον επόμενο αγοραστή των γαλλικών μαχητικών – Από την Ελλάδα στη «χώρα έκπληξη»

Όσον αφορά τον οπλισμό των μαχητικών, πιθανότατα η πώληση των πυραύλων Meteor στο Ιράκ θα μπλοκαριστεί από το Ισραήλ, όπως έχει κάνει άλλωστε και με την Αίγυπτο, η οποία χρησιμοποιεί ως κύριο πύραυλο τους γαλλικούς MICA EM/IR.

Εκτός από την αγορά των Rafale, το Ιράκ έχει κάνει και παραγγελία για την αγορά σταθερών σταθμών ραντάρ Ground Master της Thales (GM400 και GM200).

Τον περασμένο Αύγουστο, το Ιράκ παρήγγειλε 12 ελικόπτερα της Airbus, H225M Caracal.

Για να ολοκληρώθει την προστασία του εναέριου χώρου, το Ιράκ θα προμηθευτεί πυραυλικά συστήματα ααεράμυνας M-SAM II ή Cheongung II από τη Νότια Κορέα.

Πηγή: La Tribune / Φωτογραφία αρχείου