Rafale: «Όχι» από τον Γάλλο Υπουργό Άμυνας στην μεταφορά των γαλλικών μαχητικών στην Ουκρανία

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού διαφώνησε με την πιθανότητα να μεταφερθούν μεταχειρισμένα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Monde, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και οι διπλωματικοί του σύμβουλοι είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο να πάρουν τα Rafale από την γαλλική Πολεμική Αεροπορία για να σταλούν στην Ουκρανία. Η πρόταση, ωστόσο, συνάντησε αντίσταση από τον Λεκορνού.

Αντίθετα, στις 6 Ιουνίου 2024, ο Πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα στείλει αεροσκάφη Mirage 2000-5 στην Ουκρανία και θα προσφέρει εκπαίδευση για Ουκρανούς πιλότους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που προτείνεται να πάρει η Ουκρανία τα γαλλικά μαχητικά.

Σχεδόν ένα χρόνο πριν από τη ρωσική εισβολή, τον Μάρτιο του 2021, ο Μακρόν φέρεται να συζήτησε την πιθανή πώληση αεροσκαφών Rafale στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το δημοσίευμα της Le Monde δεν αναφέρει γιατί ο Λεκορνού αντιτάχθηκε στην ιδέα. Τα Rafale, ακόμη και μεταχειρισμένα είναι πολύ νεότερα αεροσκάφη από τα Mirage. Και η ελληνική Πολεμική Αεροπορία πήρε 12 μεταχειρισμένα γαλλικά μαχητικά, από το σύνολο των 24 που έχει παραγγείλει.

Πηγή: Aerotime / Φωτογραφία αρχείου Reuters