Μετά από περίπου πέντε μήνες αφότου η Κροατία επισημοποίησε την αγορά 12 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών 4++ γενιάς τύπου Rafale, ο Πρόεδρος της χώρας άσκηση σκληρή κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης για το εν λόγω εξοπλιστικό πρόγραμμα, με αφορμή τα όσα έχουν συμβεί στον πόλεμο της Ουκρανίας με την αποτελεσματικότητα τόσο των φορητών πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας (MANPADS) όσο και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Όπως αναφέρει το Euractiv, ο Ζόραν Μιλάνοβιτς δήλωσε την περασμένη Κυριακή ότι ήταν κακή επιλογή η απόκτηση των γαλλικών μαχητικών, διότι είναι άχρηστα και ακριβώς το αντίθετο από αυτό που πραγματικά χρειάζεται η χώρα του για να ενισχύσει τις δυνάμεις αεροπορικής άμυνας. Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Έτσι τώρα δεν έχουμε συστήματα αεράμυνας, αλλά έχουμε 12 αεροπλάνα».
Τα επιχειρήματα του Προέδρου της Κροατίας
Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε: «Μπορείτε να δείτε τώρα πόσο αντέχουν τα αεροπλάνα σε αυτόν τον πόλεμο… Δεν θα ήμασταν καλύτερα με 100 drones ή 100 αντιαεροπορικά συστήματα; Αγοράσαμε κάτι που δεν χρειαζόμαστε. Είναι άχρηστα για πόλεμο και θα είναι καλά μόνο για επίδειξη», είπε ο πρόεδρος, γνωστός για τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του που συχνά προκαλούν αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπενθυμίζεται ότι οι υπογραφές της συμφωνίας, αξίας περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, «έπεσαν» στις 25 Νοεμβρίου του 2021 παρουσία του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, του Κροάτη Πρωθυπουργού και των Υπουργών Άμυνας των δύο χωρών και στην οποία περιλαμβάνεται όχι μόνο η προμήθεια των 12 μαχητικών Rafale, αλλά ακόμα τα οπλικά συστήματα, τα ανταλλακτικά, τα logistics και η εκπαίδευση πιλότων και προσωπικού.
Βάσει προγραμματισμού, η Γαλλία πρόκειται να παραδώσει τα πρώτα έξι Rafale ανάμεσα στο τρίτο τρίμηνο του 2023 και τις αρχές του 2024, και τα υπόλοιπα έξι την άνοιξη του 2025, ενώ μεταξύ αυτών τα 10 θα είναι μονοθέσια και τα δύο θα είναι διθέσια. Ο σκοπός της αγοράς των νέων Rafale είναι η αναβάθμιση της κροατικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία θέλει να καλύψει το κενό που άφησε η απόσυρση των μαχητικών αεροσκαφών, σοβιετικής εποχής τύπου MiG-21.
Φωτογραφία Reuters