Η Σερβία εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς μαχητικών αεροσκαφών 4++ γενιάς Rafale από τη Γαλλία και την Dassault Aviation.
Ως προς την Σερβία, η εφημερίδα La Tribune αναφέρει ότι, μετά την Ελλάδα και την Κροατία, η Σερβία θα είναι ενδεχομένως η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα που θα επιλέξει το μαχητικό 4++ γενιάς Rafale. Συγκεκριμένα, η Dassault Aviation συζητά, όπως αναφέρεται, με τη Σερβία την πώληση έξι μαχητικών Rafale, τα οποία στη συνέχεια θα συμπληρωθούν για να φτάσουν τα 12 μαχητικά, όπως είχε δηλώσει η σέρβικη κυβέρνηση ότι επιθυμεί.
Η απόκτηση νέων πολεμικών αεροσκαφών θα επιτρέψει στο Βελιγράδι να εκσυγχρονίσει τον στόλο του που αποτελείται από MiG-21 και MiG-29 καθώς και 30 παλιά γιουγκοσλαβικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Soko J-22 Orao και Soko G-4 Super Galeb.
Αφού ολοκληρώθηκαν πλέον οι εκλογές στη Σερβία και επανεκλέχθηκε στην προεδρία της Δημοκρατίας ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η κυβέρνησή του, προχωρά χωρίς καμία καθυστέρηση στις διαβουλεύσεις με την γαλλική εταιρεία για την απόκτηση των μαχητικών.
Η Σερβία υπήρξε μέχρι στιγμής ένας μέτριος πελάτης της γαλλικής βιομηχανίας όπλων. Την περίοδο 2011-2020, οι εξαγωγές όπλων στη Σερβία ανήλθαν σε 205,2 εκατ. ευρώ, με πολλά χαμηλά όπως αυτά του 2012 και του 2014 (0,7 εκατ.) και κορύφωση το 2019 (115,8 εκατ. ευρώ). Εκείνο το έτος, ο ευρωπαϊκός κατασκευαστής πυραύλων MBDA έλαβε συγκεκριμένα συμβόλαιο από το Βελιγράδι για την πώληση των αντιαεροπορικών αμυντικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς Mistral 3.
Επίσης, όπως αναφέρεται στην ενημερωτική ιστοσελίδα META-DEFENSE.FR, η Τουρκία ενδιαφέρεται για το γαλλοϊταλικό αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό σύστημα Aster 30 SAMP/T και προς τον σκοπό αυτό έχει ήδη αρχίσει διαβουλεύσεις με την ιταλική πλευρά, ενώ με τη γαλλική αναμένεται να ξεκινήσει διαβουλεύσεις μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Intime News