Η Πολεμική Αεροπορία της Ινδονησίας αναμένεται να παραλάβει την πρώτη «παρτίδα» έξι μαχητικών αεροσκαφών 4++ γενιάς τύπου Rafale έως το 2026, σύμφωνα με όσα δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της χώρας, γεγονός που «ξεκαθαρίζει» τα όσα είχαν αναφερθεί από γαλλικά μέσα ενημέρωσης πριν την επίσκεψη της Γαλλίδας Υπουργού Άμυνας στη Τζακάρτα.
Στις 10 Φεβρουαρίου, η Ινδονησία και η Γαλλία υπέγραψαν συμφωνία για την απόκτηση 42 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών, μαζί με ένα «πακέτο» που περιλαμβάνει την εκπαίδευση των πληρωμάτων των αεροσκαφών, την υλικοτεχνική υποστήριξη για πολλές αεροπορικές βάσεις της Ινδονησίας και ένα εκπαιδευτικό κέντρο με δύο προσομοιωτές πτήσης.
«Αίνιγμα» για τις «ριπές ανέμου» – Θα είναι στην έκδοση «F4» ;
Αυτό που ελάχιστοι πρόσεξαν είναι το γεγονός ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Dassault Aviation για την υπογραφή της συμφωνίας, είναι ότι αναφέρεται στα «latest-generation Rafale aircraft», με ειδικούς αναλυτές να υπογραμμίζουν ότι κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για Rafale F4, χωρίς όμως αυτό να έχει επιβεβαιωθεί επισήμως ούτε από το Παρίσι ούτε από την Τζακάρτα.
Αν αυτό τελικά ισχύει, τότε η Ινδονησία θα γίνει η δεύτερη ξένη χώρα, μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θα παραλάβει τις πιο προηγμένες και αναβαθμισμένες «ριπές ανέμου». Όπως αναφέρει το έγκριτο Janes, το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των γαλλικών μαχητικών που αποκαλύφθηκε από τον αξιωματούχο του Υπουργείου Άμυνας για το 2026, συνάδει με το χρονοδιάγραμμα των Γάλλων που προβλέπουν ότι τα Rafale F4 θα είναι διαθέσιμα μετά το 2025.
Σε κάθε περίπτωση, η Ινδονησία αναβαθμίζει σημαντικά τις αεροπορικές της δυνάμεις, την ίδια στιγμή που οι Αμερικανοί θέλουν να «παραμείνουν στο παιχνίδι» των τεράστιων εξοπλιστικών προγραμμάτων που προωθεί η Τζακάρτα. Γι’αυτό τον λόγο εξάλλου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε το «πράσινο φως» για την προμήθεια μέσω Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού (Foreign Military Sales – FMS), συνολικά 36 προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών 4++ γενιάς τύπου F-15EX, μαζί με τον σχετικό υλικοτεχνικό εξοπλισμό, τα οπλικά συστήματα, τα αναβαθμισμένα ραντάρ, με εκτιμώμενο κόστος 13,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Με πληροφορίες από: Janes