Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές στις αρχές του μήνα, η Ινδονησία προτίθεται να δαπανήσει το τρομερό ποσό των 79 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να αναβαθμίσει τα μέσα και τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, με την απόκτηση, μεταξύ άλλων, φρεγατών αλλά και μαχητικών αεροσκαφών, εξοπλιστικά προγράμματα δηλαδή που θεωρούνται μεγάλης σημασίας, με τις εξελίξεις να «τρέχουν».
Και αυτό διότι, όπως αναφέραμε στο πρόσφατο άρθρο μας, η Ινδονησία φαίνεται πως «έκλεισε» συμφωνία με την ιταλική κατασκευάστρια εταιρεία Fincantieri, για την απόκτηση οκτώ συνολικά φρεγατών, όμως μέσα ενημέρωσης στη χώρα, κάνουν λόγο και για συμφωνία του Υπουργείου Άμυνας της Ινδονησίας με την γαλλική Dassault, για τα περίφημα μαχητικά αεροσκάφη Rafale.
Οι πληροφορίες για την απόκτηση των Rafale
Δεν είναι κρυφό ότι οι δύο πλευρές έχουν πραγματοποιήσει αρκετά σημαντικές επαφές για μια ενδεχόμενη σύμβαση προμήθειας γαλλικών μαχητικών 4++ γενιάς, Σύμφωνα με δημοσίευμα της La Tribune, τον περασμένο Μάιο, η Πολεμική Αεροπορία της Ινδονησίας σκοπεύει να αγοράσει τουλάχιστον 36 μαχητικά Rafale, ενώ οι δύο χώρες ξεκίνησαν φέτος έναν στρατηγικό διάλογο φέτος με στόχο την ταχεία υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της άμυνας.
Η Ινδονησία απέρριψε πρόσφατα μια προσφορά από τις ΗΠΑ για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 έπειτα από την άρνηση της Ουάσινγκτον να πουλήσει τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35. Εκτός αυτού, η συμφωνία για αγορά 12 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Su-35 από τη Ρωσία έχει «παγώσει» ήδη από το 2018. Στο ρεπορτάζ αυτό, ο ιστότοπος Airspace Review ανέφερε πριν από λίγες ημέρες φαίνεται ότι η Ινδονησία υπέγραψε σύμβαση τύπου «Come-into-force» στις 7 Ιουνίου για την απόκτηση 36 μαχητικών Rafale και βάσει της νομικής φύσης του εγγράφου, η σύμβαση προμήθειας θα τεθεί σε ισχύ το Δεκέμβριο του 2021.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι τότε, θα πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να πληρούνται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που απορρέουν από την εσωτερική έννομη τάξη της Ινδονησίας, που επιτρέπουν την σύναψη συμφωνιών για στρατιωτικό εξοπλισμό και προμήθειες. Ωστόσο, οι νέες αυτές πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα, μέχρι στιγμής, από το Υπουργείο Άμυνας της Ινδονησίας.
Συνδέονται οι ιταλικές φρεγάτες με τα γαλλικά μαχητικά ;
Αυτό όμως που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των αναλυτών είναι ότι οι ημερομηνίες μεταξύ της φερόμενης συμφωνίας για τα γαλλικά μαχητικά (7 Ιουνίου) και της συμφωνίας για τις ιταλικές φρεγάτες (10 Ιουνίου) εκτός από το ότι «πέφτουν κοντά» χρονικά, ίσως έχουν και μια «παρασκηνιακή σχέση». Όπως είναι γνωστό, οι φρεγάτες FREMM κατασκευάζονται από Ιταλούς (Fincantieri) και Γάλλους (Naval Group), με αποτέλεσμα αρκετοί να αναρωτιούνται μήπως οι Γάλλοι «έκαναν πίσω» ώστε να ικανοποιηθούν οι Ιταλοί εταίροι τους, με «αντάλλαγμα» την προώθηση της Dassault για τα Rafale.
Αν και αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι παρά μια απλή υπόθεση, εντούτοις αυτό που ίσως έπεισε την Ινδονησία να στραφεί στα μαχητικά που αποκτά η Ελλάδα, η Κροατία και η Αίγυπτος, είναι μάλλον η δυνατότητα να αγοράσει τα Rafale με τον ίδιο τρόπο που θα το κάνει το Κάιρο, δηλαδή με συμφωνία χρηματοδότησης μεταξύ της γαλλικής κυβέρνησης / τραπεζών και της χώρας προμηθευτή.
Με πληροφορίες από: Defense World / Airspace Review | Φωτογραφίες αρχείου