Rafale η επιστροφή: «Ζωντανεύει» ξανά η γραμμή παραγωγής νέων μαχητικών

Η γραμμή παραγωγής μαχητικών αεροσκαφών της Dassault Aviation «ζωντάνεψε» και παρέδωσε το πρώτο, μετά από τέσσερα χρόνια, μαχητικό αεροσκάφος τύπου Rafale F3-R στην Υπηρεσία Προμηθειών του γαλλικού Υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κατασκευάστρια εταιρεία, σε μια στιγμή – ορόσημο για την γαλλική αμυντική βιομηχανία.

Το νέο αυτό Rafale είναι μέρος της παρτίδας «Tranche 4» που περιλαμβάνει συνολικά 60 μαχητικά αεροσκάφη ίδιου τύπου, η οποία είχε μπει «στον πάγο» για δημοσιονομικούς λόγους και γι’ αυτόν τον λόγο η Dassault επικεντρώθηκε στις εξαγωγές των μαχητικών της αεροσκαφών, πετυχαίνοντας μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα τα τελευταία χρόνια, με χώρες όπως η Ελλάδα, η Ινδονησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα χαρακτηριστικά τους

Στο σημείο αυτό, μεγάλη σημασία έχει και ο αμυντικός προϋπολογισμός της Γαλλίας για το 2023, που περιλαμβάνει την παραγγελία 42 νέων αεροσκαφών Rafale, σηματοδοτώντας την επανέναρξη της γραμμής παραγωγής, εκ των οποίων τα 30 θα παραδοθούν με τη νέα παρτίδα «Tranche 5», ενώ τα υπόλοιπα 12 θα «καλύψουν το κενό» που άφησαν τα γαλλικά μεταχειρισμένα Rafale που πουλήθηκαν στην Κροατία έναντι 999 εκατομμυρίων ευρώ, σε συμφωνία που επετεύχθη τον Μάιο του 2021.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για Rafale F3-R, τα οποία διαθέτουν δύο κινητήρες τύπου Snecma M88 της εταιρείας Safran, ραντάρ ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) τύπου RBE2 AA, της εταιρείας Thales, το ατρακτίδιο στόχευσης με λέιζερ τύπου Talios, επίσης της εταιρείας Thales, ενώ μπορεί να φέρει, μεταξύ άλλων, τον περίφημο πύραυλο αέρος – αέρος μεγάλης εμβέλειας Meteor.

Το πρότυπο F-3R, το οποίο κηρύχθηκε πλήρως επιχειρησιακό το 2021, είναι εξοπλισμένο με τον πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς MBDA, καθώς και με τον λοβό προσδιορισμού λέιζερ Talios της Thales για χρήση σε χτυπήματα αέρος-εδάφους και την έκδοση λέιζερ. του αρθρωτού όπλου αέρος-εδάφους και τα κατευθυνόμενα πυρομαχικά τύπου AASM (Armement air-sol modulaire) γνωστά και ως «Hammer».

Η νέα έκδοση Rafale F4

Ωστόσο, η Dassault αναμένεται να θέσει σε επιχειρησιακή λειτουργία έως και το 2025 τις ακόμα πιο προηγμένες «ριπές ανέμου», δηλαδή τα Rafale F4, που θα παραλάβουν εκτός από την Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές πληροφόρησης, αυτά τα μαχητικά θα διαθέτουν αναβαθμισμένα λειτουργικά συστήματα και δυνατότητες στο ραντάρ AESA, στο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και στα συστήματα επικοινωνιών του αεροσκάφους.

Επίσης, τα νέα αυτά Rafale θα είναι εξοπλισμένα με τον πύραυλο αέρος – αέρος MICA επόμενης γενιάς, ωφέλιμο φορτίο πυρομαχικών ακριβείας ενός τόνου, ενώ οι πιλότοι θα φοράνε το κράνος «Scorpion Helmet Mounted Display» της Thales. Στην ουσία, τα Rafale F4 θα αποτελέσουν την «γέφυρα» των γαλλικών, και όχι μόνο, αεροπορικών δυνάμεων από τα μαχητικά 4++ γενιάς στα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς υπό το πρόγραμμα ανάπτυξης του FCAS (Future Combat Air System).