Σύμφωνα με πληροφορίες του ιστότοπου Defense News, η ινδική κυβέρνηση φαίνεται πως επέβαλε πρόστιμο τον περασμένο μήνα στην κατασκευάστρια εταιρεία Dassault Aviation για καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος αντισταθμιστικών οφειλών που αποτελούσαν μέρος της συμφωνίας για τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale.
Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ινδίας υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2016 την «ιστορική» συμφωνία για την προμήθεια συνολικά 36 μαχητικών Rafale, ύψους 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (ή 8,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων), στην οποία προβλέπεται ότι το 50% της αξίας της σύμβασης συνίσταται σε αντισταθμιστικά οφέλη (offsets), τα οποία η Dassault Aviation μαζί με τη Safran και την Thales πρέπει να καταβάλλουν μέσα σε επτά χρόνια .
Για την εφαρμογή του προγράμματος αντισταθμιστικών οφειλών οι τρεις επιχειρήσεις συνεργάζονται με περισσότερες από 70 εταιρείες της ινδικής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς επίσης και με τον Οργανισμό Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO) της Ινδίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός αυτός οργανισμός αναζητά από τις γαλλικές εταιρείες τεχνογνωσία για εξοπλισμούς και οπλικά συστήματα όπως ραντάρ, κινητήρες, συστήματα πρόωσης πυραύλων, καθώς επίσης και για τη δυνατότητα ανάπτυξης stealth τεχνολογιών.
Πως εφαρμόζεται το πρόγραμμα αντισταθμιστικών οφειλών
Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας της Ινδίας δήλωσε στον ιστότοπο Defense News, διατηρώντας την ανωνυμία του, ότι το πρόστιμο θα προέλθει από την τραπεζική εγγύηση 185 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται από την Dassault Aviation ως «δικλείδα ασφαλείας» σε περίπτωση παραβιάσεων της σύμβασης.
Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το ύψος του προστίμου που επέβαλε το Νέο Δελχί στην Dassault Aviation ούτε αποκάλυψε άλλα στοιχεία και δεδομένα που συνδέονται με την μη εφαρμογή του προγράμματος αντισταθμιστικών οφειλών. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την πολιτική του Υπουργείου Άμυνας της Ινδίας, τα αντισταθμιστικά οφέλη υλοποιούνται είτε μέσω αγοράς σχετικών προϊόντων ή υπηρεσιών από ινδικές εταιρίες είτε μέσω άμεσων ξένων επενδύσεων στην ινδική αμυντική βιομηχανία είτε μέσω της μεταφοράς τεχνολογίας και την παροχή τεχνογνωσίας.
Όπως ήταν αναμενόμενη, η απρόσμενη αυτή εξέλιξη της συμφωνίας για τα μαχητικά Rafale, απασχόλησε το διεθνές αμυντικό μέσο ενημέρωσης, το οποίο επικοινώνησε με Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, το οποίο με τη σειρά του παρέπεμπε τους δημοσιογράφους στην Dassault Aviation. Όταν ζητήθηκε από την γαλλική εταιρεία να σχολιάσει τις πληροφορίες για επιβολή προστίμου, δεν υπήρξε ανταπόκριση και απάντηση.
Πηγή: Defense News