Rafale F5: Ξεκινά η παραγωγή του UCAV που θα επιχειρεί με τη νέα έκδοση του γαλλικού μαχητικού

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024, ότι η Πολεμική Αεροπορία της Γαλλίας θα αποκτήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη UCAV που θα επιχειρούν με τη νεότερη και ισχυρότερη έκδοση του μαχητικού αεροσκάφους Rafale, την F5, ως «loyal wingman».

H κατασκευάστρια εταιρεία Dassault Aniation ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την ανάπτυξη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UCAV) που θα επιχειρούν μαζί με το Rafale F5 από το 2030 και μετά.

Αυτή η έκδοση του γαλλικού μαχητικού θα είναι ικανή να φέρει τους πυρηνικούς πυραύλους τέταρτης γενιάς ASN4G, που θα αποκτήσει σε λίγα χρόνια η Γαλλία, για να αντικαταστήσει τους πυραύλους ASMPA.

«Αυτό το stealth μαχητικό drone θα συμβάλει στην τεχνολογική και επιχειρησιακή υπεροχή της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας και θα παραδοθεί έως το 2033», δήλωσε ο CEO της Dassault, Έρικ Τραπιέ.

Διαβάστε επίσης: Rafale: Προτεραιότητα της Dassault είναι η παραγωγή του μαχητικού στην έκδοση F5 – «Στον πάγο» το πρόγραμμα FCAS

«Το νέο UCAV θα είναι συμπληρωματικό του Rafale και θα είναι κατάλληλο για συλλογική μάχη. Θα ενσωματώνει τεχνολογίες stealth, αυτόνομο έλεγχο (με man-in-the-loop), εσωτερική χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου και θα είναι εξαιρετικά ευέλικτο, ενώ έχει σχεδιαστεί για να εξελίσσεται σύμφωνα με μελλοντικές απειλές», αναφέρει η γαλλική εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

Θα βασίζεται στο πρώτο ευρωπαϊκό stealth μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το nEUROn, στο πρόγραμμα ανάπτυξης του οποίου συμμετείχε και η Ελλάδα.

«Το Rafale F5 σε συνδυασμό με το UCAV θα εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία και την υπεροχή των δυνατοτήτων της Γαλλίας τις επόμενες δεκαετίες», καταλήγει η ανακοίνωση της Dassault.

Με πληροφορίες από: Dassault / Φωτογραφία αρχείου