Rafale: «Έπεσαν» οι υπογραφές για την τρίτη παρτίδα γαλλικών μαχητικών στην Ινδονησία

Η Ινδονησία οριστικοποίησε την παραγγελία που καλύπτει την τελευταία παρτίδα για τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Dassault, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την συνολική απόκτηση 42 αεροσκαφών.

«Η τελική δόση των 18 Rafale για την Ινδονησία τέθηκε σε ισχύ σήμερα», ανακοίνωσε η γαλλική εταιρεία, χθες Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024. Η Τζακάρτα είχε προηγουμένως υπογράψει τις συμφωνίες τον Σεπτέμβριο του 2022 και τον Αύγουστο του 2023 για αντίστοιχα έξι και 18 μαχητικά, αναφέρει η ανακοίνωση της Dassault.

«Κατά την επιλογή του Rafale, η Ινδονησία επέλεξε ένα μοναδικό εργαλείο για την κυριαρχία και την επιχειρησιακή ανεξαρτησία που θα συμβάλει στην εδραίωση του ρόλου της ως σημαντικής περιφερειακής δύναμης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Dassault, Έρικ Τραπιέ.

Η Ινδονησία τον Φεβρουάριο του 2022 ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αγοράσει 42 Rafale ως μέρος μιας διαδικασίας εκσυγχρονισμού της Πολεμικής της Αεροπορίας, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης το μαχητικό KF-21 της νοτιαοκορεάτικης Korea Aerospace Industries (ΚΑΙ) και μια πιθανή αγορά έως και 24 F-15EX της Boeing.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, η Ινδονησία έβαλε «στον πάγο» την προμήθεια των 12 μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου Mirage 2000-5 του Κατάρ, με την κυβέρνηση να επικαλείται «δημοσιονομικούς περιορισμούς», οι οποίοι δεν επιτρέπουν την υλοποίηση του συγκεκριμένου εξοπλιστικού προγράμματος.

Πηγή: Dassault Aviation / Φωτογραφία αρχείου Reuters