Μετά την Ελλάδα και την Αίγυπτο, μια ακόμα χώρα είναι πολύ κοντά στο να αποκτήσει τα πανίσχυρα γαλλικά μαχητικά 4++ γενιάς Dassault Rafale, με τις «ριπές ανέμου» να γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλής και προσιτές στη διεθνή αγορά, παραγκωνίζοντας ανταγωνιστές όπως τα ρωσικά Su-35, όπως έδειξε πρόσφατα η περίπτωση της Αιγύπτου.
Αν και η πιθανή απόκτηση των γαλλικών αεροσκαφών από την Ουκρανία να μην αποτυπώθηκε σε συμφωνίες και να «έμειναν στα χαρτιά», ωστόσο φαίνεται πως μια νέα χώρα «έκπληξη» θέλει να μπει με τη σειρά της στη λίστα χωρών που θα διαθέτουν τα Rafale, σύμφωνα με πληροφορίες των γαλλικών μέσων ενημέρωσης.
Ειδικότερα, η La Tribune ανέφερε σε πρόσφατη δημοσίευμά της ότι η Ινδονησία είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για την προμήθεια των μαχητικών Rafale, ενώ στη συνέχεια τονίζει ότι για να ολοκληρωθεί το συμβόλαιο πρέπει πρώτα να γίνει αποδεκτό από την προεδρία της Ινδονησίας, ώστε έπειτα να δοθεί το «πράσινο φως» για τη μεταφορά των χρημάτων από τον λογαριασμό του Υπουργείου Άμυνας.
Οι επιθυμίες της Ινδονησίας και το «χαστούκι» για τα F-35
Η Πολεμική Αεροπορία της Ινδονησίας σκοπεύει να αγοράσει τουλάχιστον 36 μαχητικά Rafale, καθώς οι δύο χώρες ξεκίνησαν φέτος έναν στρατηγικό διάλογο φέτος με στόχο την ταχεία υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της άμυνας.
Η Ινδονησία απέρριψε πρόσφατα μια προσφορά από τις ΗΠΑ για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 έπειτα από την άρνηση της Ουάσινγκτον να πουλήσει τα stealth μαχητικά αεορσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35. Εκτός αυτού, η συμφωνίαγια αγορά 12 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Su-35 από τη Ρωσίαέχει «παγώσει» ήδη από το 2018.
Σύμφωνα με πληροοφίες, η Ινδονησία θέλει να αγοράσει ακόμα οκτώ μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15, αεροσκάφη τύπου C-130J Super Hercules, τρία αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού A330 και έξι μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) τύπου MQ-1 Predator. Αυτό όμως που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η Ινδονησία είναι αντιμέτωπη με δημοσιονομικούς περιορισμούς, κάτι που την αναγκάζει να ακολουθήσει το αιγυπτιακό «μοντέλο» της συγχρηματοδότησης των αεροσκαφών από μια κοινοπραξία γαλλικών τραπεζών.
Με πληροφορίες από: La Tribune / Defenseworld | Φωτογραφίες αρχείου