RAAD: Αυτό είναι το ιρανικό σύστημα που «κατέβασε» το αμερικανικό Drone

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, το Σώμα Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν έκανε χρήση του πυραυλικού συστήματος RAAD, 3ο Khordad για να καταρρίψει το drone επιτήρησης Northrop Grumman RQ-4A Global Hawk της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Το Global Hawk είναι ένας από τους πιο ακριβούς εξοπλισμούς των ΗΠΑ που κοστίζει περισσότερα από 220 εκατομμύρια δολάρια το καθένα και είναι σχεδιασμένο να έχει υψηλό βαθμό επιβίωσης.

Το drone επιχειρούσε σε full stealth mode σύμφωνα με στοιχεία από το Ιράν, και είχε απενεργοποιήσει τον εξοπλισμό ταυτοποίησής του για να παρατηρήσει το ιρανικό έδαφος χωρίς να εντοπιστεί. Το Ιράν ισχυρίστηκε ότι το drone εισήλθε στον εναέριο χώρο του, ενώ οι Αμερικανοί διατείνονται ότι το αεροσκάφος πέταξε κοντά αλλά ουδέποτε εισήλθε σε ιρανικό έδαφος.

Η κατάρριψή του από το RAAD αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα για τα πυραυλικά συστήματα του Ιράν, οι ικανότητες των οποίων έχουν επικριθεί ευρέως και είναι ουσιαστικά μία από τις λίγες φορές που ένα σύγχρονο σύστημα αεράμυνας είχε την ευκαιρία να αποδείξει τις ικανότητές του σε πραγματικές συνθήκες.

Το 3ο Khordad είναι μια παραλλαγή του ιρανικού συστήματος αεράμυνας Raad που μπήκε σε λειτουργία στα μέσα του 2010 και διαθέτει πυραύλους Taer-2B από εκτοξευτές κινητών μεταφορέων. Τα πυραυλικά συστήματα παράγονται μαζικά και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σήμερα από τις δυνάμεις αεροπορικής άμυνας της χώρας – συμπληρώνοντας πλατφόρμες μεγαλύτερης εμβέλειας που αποκτήθηκαν από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των S-200 και S-300PMU-2. Το 3ο Khordad είναι η παραλλαγή του συστήματος Raad με τη μεγαλύτερη εμβέλεια που φτάνει μέχρι και τα 200χλμ.

Η σύστημα της RAAD μπορεί να πλήξει μέχρι και τέσσερις στόχους με έως και οκτώ πυραύλους ταυτοχρόνως και χρησιμοποιεί ένα ισχυρό ραντάρ σταδιακής σειράς. Η επιτυχημένη δοκιμή του πυραυλικού συστήματος εναντίον ενός αμερικανικού drone προηγμένης τεχνολογίας ενδέχεται να αναδιαμορφώσει τις ισορροπίες δυνάμεων στη Μέση Ανατολή με τους αντιπάλους του Ιράν να διατηρούν πλέον μια πιο συντηρητική στάση απέναντί του. Οι υποψήφιοι αγοραστές των οπλικών συστημάτων του Ιράν αναμένεται επίσης να αυξηθούν κατακόρυφα.

Το Ιράν τέλος ενδέχεται να επιταχύνει την ανάπτυξη νέων πλατφορμών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας στην εγχώρια αγορά – και το περιστατικό μπορεί επίσης να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων του στρατού σχετικά με την ανάγκη εισαγωγής πιο εξελιγμένων ξένων όπλων όπως τους ρωσικό S-400.

Πηγή: MilitaryWatch