Το σήριαλ με τα πυρομαχικά των αρμάτων μάχης είναι ατελείωτο και ο προβληματισμός που υπάρχει στο ΥΕΘΑ είναι μεγάλος και δικαιολογημένος.
Ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός ότι για το θέμα της προμήθειας των πυρομαχικών υπηρεσιακά διακινούνται δύο διαφορετικοί και αντιφατικοί φάκελοι με διαφορετικό περιεχόμενο και συγκεκριμένα, ο μεν ένας φάκελος αναφέρεται στην προμήθεια 12.000 βλημάτων (9.000 βλήματα κινητικής ενέργειας DM63 και 3.000 βλήματα χημικής ενέργειας DM12A2), μέσω διακρατικής συμφωνίας με τη Γερμανία,ο δε άλλος αναφέρεται στην προμήθεια 9.000 βλημάτων κινητικής ενέργειας APFSDS-Tκαι 3.000 βλημάτων χημικής ενέργειας HEAT-MP-T, από την Ισραηλινή εταιρεία IMI.
Στη μεν πρώτη περίπτωση, που αφορά στην προμήθεια των 12.000 βλημάτων μέσω διακρατικής συμφωνίας με τη Γερμανία υπάρχει ήδη η απόφαση του ΚΥΣΕΑ της 27ης Σεπτεμβρίου 2010 με την οποία εγκρίνεται η εν λόγω προμήθεια, ύστερα από τις αποφάσεις του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ), του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), του Συμβουλίου Άμυνας (ΣΑΜ), καθώς επίσης και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής αφού από την 12η Ιουλίου 2010 είχε υπογραφεί από τον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας η σχετική Αρχική Έγκριση Προμήθειας (ΑΕΠ). Δηλαδή, στην περίπτωση αυτή έχει ακολουθηθεί όλη η προβλεπόμενη διαδικασία, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία.
Στη δε δεύτερη περίπτωση και ενώ η Ισραηλινή εταιρεία IMI είχε προφανώς ενημερωθεί για την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, εμβόλιμα στην εξέλιξη της προμήθειας αποστέλλει δύο επιστολές με ημερομηνίες 21 και 22 Νοεμβρίου 2012, στους κ.κ. Χρονόπουλο και Γεωργιόπουλο αντίστοιχα, με τις οποίες τους κάνει γνωστές τις προτάσεις της αναφορικά με την προμήθεια των πυρομαχικών 120 mm ύστερα από τη συνάντηση που είχε ο Εν Αποστρατεία Στρατηγός και Υφυπουργός Άμυνας του Ισραήλ κ. MatanVilnai με τον κ. Δημήτριο Χρονόπουλο.
Το ερώτημα είναι γιατί ενώ είχε ληφθεί η απόφαση του ΚΥΣΕΑ της 27ης Σεπτεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε η ανωτέρω συνάντηση και μάλιστα συζητήθηκε ένα θέμα, αυτό της προμήθειας των πυρομαχικών, τη στιγμή που το ΚΥΣΕΑ είχε ήδη λάβει απόφαση.
Στη συνέχεια, το Γενικό Επιτελείο Στρατού ενημερώνεται με επιστολή της εταιρείας IMI την 11η Μαΐου 2011 ότι προσφέρουν 9.000 βλήματα κινητικής ενέργειας έναντι 3.300 ευρώ ανά τεμάχιο και 3.000 βλημάτων χημικής ενέργειας έναντι 2.490 ευρώ ανά τεμάχιο.
Ύστερα από έλεγχο που πραγματοποίησε το ΓΕΣ διαπιστώθηκε ότι τα πυρομαχικά της εταιρείας IMI στερούνται πιστοποιητικού ασφαλείας και καταλληλότητας προς χρήση από τα άρματα LEO2HELτου ΕΣ. Ένεκα αυτού το Μάιο του 2011 ζητήθηκε από την εταιρεία IMI να υποβάλει τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά ασφαλείας, καταλληλότητας και συμβατότητας για τα άρματα LEO2HEL οποία πιστοποιητικά θα έπρεπε να είναι θεωρημένα και από την κατασκευάστρια εταιρεία των αρμάτων, KMW.
Παρά το ανωτέρω αίτημα της Υπηρεσίας η Ισραηλινή εταιρεία IMI, την 29η Ιουνίου 2011 έστειλε νέα επιστολή προς το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ, στην οποία αναφέρει ότι τα προσφερόμενα πυρομαχικά της είναι πιστοποιημένα κατά ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις STANAGS 4493 και 4385.
Με βάση τα ανωτέρω το ΓΕΣ προκειμένου να διασφαλίσει τόσο το έμψυχο υλικό του αλλά όσο και τα μέσα του (άρματα μάχης) αποστέλλει τον Αύγουστο του 2011 νέο έγγραφο στη ΓΔΑΕΕ με το οποίο επισημαίνει το γεγονός ότι η Ισραηλινή εταιρείαI MI δεν έχει υποβάλει τα αιτηθέντα πιστοποιητικά. Ακολούθως και τον ίδιο μήνα η ΓΔΑΕΕ ενημερώνει το ΓΕΣ ότι τα πιστοποιητικά θα έλθουν από το Ισραήλ και του ζητά να επισπεύσουν τις διαδικασίες που αφορούν την τελική πιστοποίηση και ομογενοποίηση των Ισραηλινών πυρομαχικών.
Χωρίς να έχουν έρθει στη χώρα τα ανωτέρω πιστοποιητικά, στις 2 Σεπτεμβρίου 2011 το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (άγνωστο το πώς και το γιατί) και ενώ υπήρχε ήδη η απόφαση του ΚΥΣΕΑ της 27ης Σεπτεμβρίου 2010, εγκρίνει την προμήθεια 3.000 βλημάτων κινητικής ενέργειας από το Ισραήλ και 4.392 βλημάτων χημικής ενέργειας HEAT από τη Γερμανία.
Το δεύτερο ερώτημα είναι ποιοι λόγοι οδήγησαν το ΑΣΣ να λάβει την ανωτέρω απόφαση και γιατί έλαβε την απόφαση αυτή χωρίς να έχουν περιέλθει σε γνώση του τα αιτηθέντα πιστοποιητικά καταλληλότητας;
Στη συνέχεια και πάλι τον Σεπτέμβριο του 2011 και με δεδομένο ότι το ΓΕΣ δεν είχε λάβει από την Ισραηλινή εταιρεία IMI τα αιτηθέντα πιστοποιητικά και ευρισκόμενο σε απόγνωση αποστέλλει έγγραφο στους Ακολούθους Άμυνας της Ελλάδας στην Ισπανία και στη Σουηδία προκειμένου αυτοί να βρουν και να αποστείλουν πιστοποιητικά ασφαλείας και συμβατότητας των πυρομαχικών 120 mm (CL 3143και CL 3105) που παράγονται από την Ισραηλινή εταιρεία IMI και που κατά δήλωση των Ισραηλινών χρησιμοποιούνταν στους αντίστοιχους στρατούς. Επιπροσθέτως, το ΓΕΣ διαβιβάζει αίτημα προς την KMW, κατασκευάστρια των αρμάτων LEO2HEL, με το οποίο ζητά να πληροφορηθεί κατά πόσο η εταιρεία IMIέχει προβεί στην πραγματοποίηση δοκιμών (shock, vibrationandelectro-explosivedevice) για τα άρματα LEO2HEL.
Σ΄ αυτά τα αιτήματα:
Η εταιρεία KMWενημέρωσε το ΓΕΣ στις 27 Σεπτεμβρίου 2011 ότι η Ισραηλινή εταιρεία IMI δεν έχει προβεί στην πραγματοποίηση των ανωτέρω δοκιμών για τα άρματα LEO2HEL
Ο Έλληνας Ακόλουθος Άμυνας της Ισπανίας ενημέρωσε το ΓΕΣ τον Νοέμβριο του 2011 ότι τα πυρομαχικά CL 3105 δεν χρησιμοποιούνται από τα άρματα μάχης του Ισπανικού στρατού. Χρησιμοποιούνται μόνο τα πυρομαχικά με κωδικό CL 3143 και υπέβαλε για τα συγκεκριμένα πυρομαχικά πιστοποιητικά ασφάλειας και συμβατότητας.
Ο Έλληνας Ακόλουθος Άμυνας της Σουηδίας ενημέρωσε το ΓΕΣ το Δεκέμβριο του 2011 ότι τα πυρομαχικά με κωδικούς CL 3143και CL 3105 δεν χρησιμοποιούνται από τα άρματα μάχης του Σουηδικού στρατού. Χρησιμοποιούνται από το Σουηδικό στρατό, εκτός των άλλων, πυρομαχικά με κωδικό CL 3114.
Παρά όλα τα ανωτέρω, τον Ιανουάριο του 2012 το ΣΑΓΕ εγκρίνει την προμήθεια 3.000 βλημάτων, 120 mm, κινητικής ενέργειας από το Ισραήλ και 4.392 βλημάτων, 120 mm, χημικής ενέργειας από τη Γερμανία. Ακολούθως, η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων γνωμοδότησε θετικά για την εν λόγω προμήθεια. Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 2012 το ΣΑΜ αποφάσισε γα την εν λόγω προμήθεια και από τον Οκτώβριο του 2012 ο φάκελος βρίσκεται στο ΥΠΕΘΑ προκειμένου το θέμα να εισαχθεί στο ΚΥΣΕΑ για λήψη απόφασης.
Αυτά είναι τα γεγονότα τα οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Και τα οποία λογικά προκαλούν μια σειρά ερωτημάτων στα οποία το Onalert όπως πάντα είναι ανοιχτό σε απαντήσεις:
• Γιατί ενώ υπάρχει ήδη απόφαση του ΚΥΣΕΑ, από το Σεπτέμβριο του 2010, για την προμήθεια, μέσω διακρατικής συμφωνίας με τη Γερμανία, 12.000 βλημάτων για την κάλυψη επιτακτικών επιχειρησιακών αναγκών μέχρι σήμερα, δύο και πλέον έτη, αυτή η απόφαση καρκινοβατεί;
• Πόσο σίγουροι είναι οι Υπηρεσιακοί Παράγοντες για την ύπαρξη των 4.392 βλημάτων χημικής ενέργειας στη Γερμανία που χωρίς καμία πρόσφατη επιβεβαίωση εισηγούνται στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας το θέμα της προμήθειας να το εισαγάγει προς συζήτηση και λήψη απόφασης από το ΚΥΣΕΑ και στη συνέχεια να μην μπορεί να υλοποιηθεί η απόφαση του ΚΥΣΕΑ γιατί μάλλον 4.392 βλήματα χημικής ενέργειας δεν υπάρχουν στα αποθέματα του Γερμανικού Στρατού;