OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Πύραυλοι Meteor: Τα ανησυχητικά μηνύματα, η αδυναμία της Γαλλίας και η επόμενη μέρα

11/02/2025 - 05:01
METEOR

Πηγή: MBDA

Share on FacebookShare on Twitter

*Του Κώστα Σαρικά

Οι πληροφορίες που έφτασαν από το Παρίσι έπειτα από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν δεν αφήνουν ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας.

Το πολύ μικρό ποσοστό που διαθέτει η Γαλλία στο πρόγραμμα των πυραύλων Meteor, το οποίο υπολογίζεται σε 12,4%, φαίνεται ότι δυσχεραίνει οποιαδήποτε προσπάθεια φραγμού στην πώληση των πανίσχυρων πυραύλων αέρος-αέρος στην Τουρκία, με δεδομένο ότι η Αγγλία με την ισχύ του 39.6% πιέζει αφόρητα ώστε να κλείσει η συμφωνία.

Ήδη οι υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των Meteor (Γερμανία 16%, Ιταλία 12%, Ισπανία και Σουηδία από 10%) δείχνουν να μην έχουν αντίρρηση στην αποδέσμευση των πανίσχυρων πυραύλων προς την Τουρκία.

Kαι μόνο το γεγονός ότι το κόστος των 300 Meteor, τους οποίους φέρεται να έχει ζητήσει η Τουρκία, ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ αρκεί για να κατανοήσει κάποιος τις τεράστιες πιέσεις, ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα. Τόσο η κατασκευάστρια κοινοπραξία των Μeteor, MBDA και SAAB, όσο και η αντίστοιχη των Typhoon Eurofighter, η οποία αποτελείται από συνολικά έξι εταιρείες (Eurofighter GmbH, BAE Systems, Airbus, Alenia Aermacchi, DASA, Airbus Group) βλέπουν το ενδιαφέρον της Τουρκίας ως μια εξαιρετική ευκαιρία προκειμένου να «σπάσουν» το μονοπώλιο των αμερικανικών εταιρειών και να διεισδύσουν στην μεγάλη αγορά των γειτόνων.

To κόστος των συνολικά 40 μαχητικών για τα οποία ενδιαφέρεται η Τουρκία μπορεί να ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το μεγάλο κέρδος θα είναι ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία με την Τουρκία εκτινάσσει την γραμμή παραγωγής και κρατά το πρόγραμμα «ζωντανό» σε βάθος χρόνου. Πόσο μάλιστα όταν πελάτης θα είναι πλέον μια χώρα με έντονη ανάγκη εκσυγχρονισμού του αεροπορικού της στόλου.

Meteor

Αν και η Αθήνα φαίνεται ότι έχει πάρει διαβεβαιώσεις ότι το ενδεχόμενο πώλησης στην Τουρκία μαχητικών Typhoon Eurofighter εξοπλισμένων με πυραύλους Meteor παραμένει ανοιχτό, κανένας δεν φαίνεται ότι μπορεί να εγγυηθεί ότι η συμφωνία δεν θα προχωρήσει. Ειδικά όσο η Τουρκία δείχνει αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε μέσο πίεσης προκειμένου να αποκτήσει το «made in Europe» μαχητικό μαζί με τους κορυφαίους air to air πυραύλους Meteor.

Το Παρίσι δείχνει απρόθυμο, όπως όλα δείχνουν, να βάλει βέτο, αν και έχει αυτή τη δυνατότητα, ενώ η αποδέσμευση των Typhoon Eurofighter φαίνεται ότι έχει ως τελευταίο εμπόδιο τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας, η οποία θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές.

Με αυτά τα δεδομένα, η Αθήνα αν και εντείνει τις προσπάθειες της σε όλα τα επίπεδα να αποτρέψει τη συμφωνία, ήδη έχει αρχίσει να προετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν, και για το αρνητικό σενάριο. Σπεύδει να υπογραμμίσει σε κάθε τόνο ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων προχωρά σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Το Αεροπορικό Επιτελείο παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις οι οποίες φαίνεται ότι ενισχύουν τα επιχειρήματα του προς την πολιτική ηγεσία για επιτάχυνση των προγραμμάτων που αφορούν τον εκσυγχρονισμό των 38 μαχητικών F-16 σε διαμόρφωση Viper, την απόκτηση επιπλέον μαχητικών Rafale εξοπλισμένων με πυραύλους Meteor, αλλά και την απόκτηση όπλων τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το Ισραήλ για τον στόλο των αναβαθμισμένων Viper.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται πλέον ακόμα πιο έντονα ο «made in USA» πύραυλος αέρος-αέρος ΑΙΜ-120D AMRAAM με ανάλογες των Μeteor δυνατότητες. Στόχος είναι μαζί με τα πρώτα 20 F-35 να ενταχθούν στο ελληνικό οπλοστάσιο οι συγκεκριμένοι πύραυλοι, ώστε η Πολεμική Αεροπορία να διαθέτει και τους δύο κορυφαίους παγκοσμίως air to air πυραύλους.

Tags: EUROFIGHTER TYPHOONMETEORΓΑΛΛΙΑΠΥΡΑΥΛΟΙ ΑΕΡΟΣ-ΑΕΡΟΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

ΜΕΚΟ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ: Στην τελική ευθεία οι 3 κύριες συμβάσεις – «Τρέχουν» επικοινωνίες, νέο sonar και πυροβόλα Mk45-Sovraponte

15/12/2025 - 07:02
Viper
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-16 Block 50: Έγκριση από τη Βουλή και αγώνας δρόμου για να «κουμπώσει» το πρόγραμμα στην αναβάθμιση των Viper

14/12/2025 - 07:50
F-35: Την πώληση 48 stealth μαχητικών αεροσκαφών στην Σαουδική Αραβία εξετάζουν οι ΗΠΑ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35 στην Τουρκία: Το Ισραήλ ανησυχεί – Κινήσεις παρασκηνίου του Νετανιάχου που δεν θέλει να συγκρουστεί με τον Τραμπ

13/12/2025 - 12:13

Διαβάστε Επίσης

ΕΕ: «Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα για την χρηματοδότηση της Ουκρανίας – Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στο Ντονμπάς»

Ρωσία: «Καταρρίφθηκαν 130 ουκρανικά drones εκ των οποίων 15 είχαν στόχο τη Μόσχα»

Ιράν: «Θα συνεχίσουμε να υποστήριζουμε τη Χεζμπολάχ» – Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Λίβανο για τον αφοπλισμό της

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: «Έρχονται πιο αυστηροί νόμοι για τα όπλα» είπε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Κολομβία: Εντολή του προέδρου Πέτρο στον στρατό να επιτεθεί κατά των ανταρτών του ELN

Ισραήλ: Ο στρατός σκότωσε δύο μαχητές και ένα διοικητικό στέλεχος τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Χιλή: Νικητής των προεδρικών εκλογών ο υπερσυντηρητικός Καστ – Οπαδοί πανηγύριζαν με εικόνες του Πινοσέτ

Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ: Στην τελική ευθεία οι 3 κύριες συμβάσεις – «Τρέχουν» επικοινωνίες, νέο sonar και πυροβόλα Mk45-Sovraponte

Top News

Νεκρός ο σκηνοθέτης Ρομπ Ράινερ και η σύζυγός του, Μισέλ - Δολοφονήθηκαν από τον γιο τους

Εύη Βατίδου: Ασχολούμαι με κατασκευές σε σπίτια και παρακολουθώ το πολιτικό σκηνικό γενικότερα

Ιωάννα Τούνη για Δημήτρη Αλεξάνδρου κατά την επιστροφή της από το Μεξικό: «Η ζωή με στεναχωρεί»

Καιρός - Μαρουσάκης: Βροχές και χιόνια φέρνουν απανωτές κακοκαιρίες τις μέρες των Χριστουγέννων

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert