*Του Κώστα Σαρικά
Η πρόταση της Lockheed Martin που αφορά αναβάθμιση των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων MLRS M270A0 σε διαμόρφωση M270A2 σε συνδυασμό με την προσφορά συστημάτων HIMARS δεν αλλάζει τον εξοπλιστικό σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έχει προβλεφθεί στον 12ετη Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών.
Με δεδομένη την απόφαση απόκτησης των ισραηλινής κατασκευής ΠΕΠ PULS, η οποία θεωρείται «κλειδωμένη» καθώς οι δύο πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert.gr, έχουν καταλήξει σε συμφωνία, προσθέτει μια ακόμη επιλογή σε βάθος χρόνου.
Η δυνατότητα διάθεσης επιπλέον 3 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής, τα οποία θα μοιραστούν και στους τρεις Κλάδους, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης του Πυραυλικού Πυροβολικού έπειτα από την απόκτηση των PULS. Με το Στρατιωτικό Επιτελείο να μπορεί να εξασφαλίσει μεταξύ άλλων έως και 300 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ενδεχομένως υπό προυποθέσεις θα κατευθυνθούν στο πρόγραμμα των MLRS.
Η πρόταση για τους HIMARS
Η πρόταση της κατασκευάστριας εταιρείας των M270, όπως κατατέθηκε στο ΓΕΣ, έχει μια σειρά από επιλογές. Αφορά:
- είτε αναβάθμιση του συνόλου των 36 συστημάτων M270A0 τα οποία αποκτήθηκαν από το 1996 έως το 1998 σε διαμόρφωση M270A2,
- είτε αναβάθμιση αριθμού συστημάτων με ταυτόχρονη αγορά των υπολοίπων από την Lockheed Martin και αντικατάσταση τους από M142 HIMARS,
- είτε αντικατάσταση του συνόλου των MLRS M270A0 από HIMARS.
Τα M142 HIMARS αποτελούν την πλέον εξελιγμένη έκδοση Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων, διαθέτουν εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, με τους εκτοξευτές να μεταφέρονται σε αυτοκινούμενο τροχοφόρο. Κάθε σύστημα έχει τη δυνατότητα εκτόξευσης 6 βλημάτων MLRS, είτε έναν πύραυλο MGM-140 ATACMS, είτε δύο τελευταίας τεχνολογίας πυραύλους PrSM (Precision Strike Missile) με βεληνεκές που φτάνει έως και τα 500 χιλιόμετρα, τους οποίους όμως οι ΗΠΑ δεν αποδεσμεύουν για χρήση από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.
Παράλληλα, και οι παραδόσεις του κύριου όγκου των συστημάτων, αν επιλεγούν οι HIMARS, τοποθετούνται έως και έπειτα από 10 χρόνια, με μόλις τρία συστήματα να είναι διαθέσιμα σε σύντομο διάστημα για την εκπαίδευση του προσωπικού.
Οι αναβαθμισμένοι εκτοξευτές M270 μεταφέρονται από ερπυστριοφόρο όχημα και έχουν δυνατότητα εκτόξευσης έως και 12 βλημάτων MLRS, 2 πυραύλων ATACMS ή τεσσάρων πυραύλων PrSM. Στα πλεονεκτήματα των HIMARS καταγράφεται, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, η διαλειτουργικότητα που έχουν με τα stealth μαχητικά 5ης γενιάς F-35, τα οποία μπορούν με μεταφέρουν απευθείας στοιχεία στόχων στους εκτοξευτές και οι M142 να εξαπολύουν τους φονικούς πυραύλους τους με απόλυτη ακρίβεια.
Ωστόσο, πρόσφατα και η ισραηλινή ELBIT, κατασκευάστρια εταιρεία των PULS, ανακοίνωσε ότι οι ολλανδικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες διαθέτουν τόσο F-35 όσο και PULS, κατάφεραν για πρώτη φορά μεταφορά δεδομένων σε real time χρόνο από τα μαχητικά 5ης γενιάς στους εκτοξευτές.
H πρόταση που συγκεντρώνει πιθανότητες υλοποίησης είναι η πώληση αριθμού M270 στους κατασκευαστές και αναβάθμιση των υπόλοιπων σε διαμόρφωση Μ270Α2, καθώς κρίνεται οικονομικά η πλέον συμφέρουσα, ενώ θα χρησιμοποιηθεί και ο φόρτος πυρομαχικών που ήδη διαθέτει στις αποθήκες του το Πυροβολικό.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟnΑlert.gr, το συγκεκριμένο πρόγραμμα εάν επιλέγει από το Στρατιωτικό Επιτελείο θα προχωρήσει έπειτα από την απόκτηση των PULS και εφόσον εξασφαλιστεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος.
«Κλειδωμένα» τα PULS
Η απόκτηση των ισραηλινής κατασκευής Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων PULS (Precise & Universal Launching System) με μέγιστο βεληνεκές που φτάνει τα 300 χλμ περιλαμβάνεται μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων για τον Στρατό Ξηράς, όπως αναφέρεται στον ΜΠΑΕ (Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών), ο οποίος θα συζητηθεί σήμερα στο ΚΥΣΕΑ.
Οι διαπραγματεύσεις για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος μεταξύ των αρμόδιων Στελεχών του Στρατού Ξηράς και των εκπροσώπων της ισραηλινής κατασκευάστριας εταιρείας ELBIT έχουν πλέον ολοκληρωθεί και απομένει να περάσει το πρόγραμμα από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων προκειμένου να εγκριθεί.
Το τελικό κόστος κυμαίνεται στα 690 εκατομμύρια ευρώ και αφορά συνολικά 36 συστήματα με πλήρη φόρτο πυρομαχικών και όλους τους εκτοξευτές να έχουν τη δυνατότητα χρήσης των πυραύλων Predator Hawk με εμβέλεια 300 χιλιόμετρα. Εκτός από το «μακρύ χέρι» των Predator Hawk, τα πυρομαχικά που επιπλέον περιέχονται στους φόρτους μάχης περιλαμβάνουν πυραύλους Extra, με βεληνεκές έως και 150 χιλιόμετρα Accular 122 και 160mm, με βεληνεκές 35 και 40 χιλιόμετρα αντίστοιχα.
Στους φόρτους πυρομαχικών περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που θα διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους τα συστήματα PULS. Το εύρος των πυρομαχικών τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους PULS, πέρα από τους Predator Hawk, η συνεχής και σε μεγάλο βάθος χρόνου υποστήριξη αλλά και η δυνατότητα εμπλοκής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας αποτελούν τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των «made in Israel» συστημάτων.
Η συμφωνία για τους ΠΕΠ PULS περιλαμβάνει εκτός από τους εκτοξευτές και τις Πυροβολαρχίες Διοίκησης, τα πυρομαχικά και την εκπαίδευση, συντήρηση-υποστήριξη των συστημάτων με Follow On Support για τουλάχιστον 10 χρόνια. Τα συστήματα PULS πρόκειται να αναπτυχθούν σε Μονάδες του Πυροβολικού Μάχης πρώτης γραμμής στον Έβρο και σε όλα τα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.