Puma: Ο γερμανικός στρατός προσπαθεί να επαναφέρει τα προβληματικά ΤΟΜΑ – Θα αναβαθμιστούν 143 τεθωρακισμένα

Η Rheinmetall και η Krauss-Maffei Wegmann έλαβαν εντολή από τον γερμανικό στρατό να αναβαθμίσουν 143 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού Puma.

Η σύμβαση για την αναβάθμιση εκτιμάται σε περίπου 770 εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρουν οι δύο εταιρείες σε κοινή τους δήλωση. Τα τεθωρακισμένα οχήματα θα εξοπλιστούν με βασικές δυνατότητες διοίκησης και ελέγχου και περισσότερη ισχύ πυρός, ενώ η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2029.

Επίσης, η σύμβαση περιλαμβάνει ενσωμάτωση συστημάτων κάμερας υψηλής ανάλυσης για ημέρα και νύχτα, το σύστημα  κατευθυνόμενου πυραύλου MELLS με δυνατότητα πολλαπλών ρόλων και ψηφιακό ραδιοεξοπλισμό.

Στα τέλη του 2022, η γερμανική κυβέρνηση είπε ότι δεν θα αγόραζε άλλα τεθωρακισμένα Puma μέχρι να αποδειχθούν αξιόπιστα, αφού σχεδόν όλα τέθηκαν εκτός υπηρεσίας κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής άσκησης.

Το γερμανικό ΤΟΜΑ επρόκειτο να συμμετάσχει το 2023 στη νατοϊκή κοινή δύναμη κρούσης πολύ υψηλής ετοιμότητας (VJTF), ωστόσο αντικαταστάθηκε προσωρινά από τα Marder, λόγω των τεχνικών του προβλημάτων. Ο γερμανικός στρατός υποστηρίζει ότι το τεθωρακισμένο θα επιστρέψει στην νατοϊκή αποστολή του το πρώτο εξάμηνο του 2023, μόλις ξεπεραστούν όλα τα τεχνικά εμπόδια.

Η Γερμανία έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τις αμυντικές δαπάνες για τον εκσυγχρονισμό του στρατού της στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, με την κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς να διαθέτει 100 δισεκατομμύρια ευρώ για αμυντικές επενδύσεις.

Με πληροφορίες από: Reuters, Defence Blog / Φωτογραφία αρχείου Reuters