Puma IFV: «Νέα σελίδα» για το γερμανικό ΤΟΜΑ – Η αναβαθμισμένη έκδοση πέρασε με επιτυχία τις δοκιμές

Ο γερμανικός στρατός (Bundeswehr) ολοκλήρωσε με επιτυχία την δοκιμαστική φάση διάρκειας τριών εβδομάδων του αναβαθμισμένου τεθωρακισμένου οχήματος πεζικού (ΤΟΜΑ) τύπου Puma.

Οι δοκιμές, οι οποίες διεξήχθησαν στο στρατιωτικό πεδίο εκπαίδευσης Oberlausitz υπό δύσκολες συνθήκες, είχαν στόχο να ενισχύσουν τις δυνατότητες μάχης του γερμανικού τεθωρακισμένου, το οποίο τις ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία, ανακοίνωσε η Bundeswehr.

Οι ξηρές συνθήκες έκαναν τις αμμώδεις πίστες δοκιμών εξαιρετικά «επικίνδυνες» για το όχημα. Η αντοχή στο σύστημα φιλτραρίσματος αέρα του οχήματος και η κινητικότητά του σε βαθιά άμμο ήταν μεταξύ των βασικών ανησυχιών. Το Puma κάλυψε σχεδόν 1.300 χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια των δοκιμών, με το πλήρωμα και το όχημα να υφίστανται ακραίες συνθήκες ζέστης και σκόνης.

Το δοκιμαστικό Puma ήταν επίσης εξοπλισμένο με ένα τακτικό, βασισμένο σε λέιζερ σύστημα εκπαίδευσης όπλων, επιτρέποντας προσομοιώσεις μάχης πλήρους κλίμακας. Αυτό περιελάμβανε συντονισμό με άλλα οπλικά συστήματα όπως τανκς, πυροβολικό και πεζικό.

«Στόχος ήταν να ωθήσουμε το όχημα στα όριά του»

Το Puma φορτώθηκε με επιπλέον δύο τόνους εξοπλισμού για τις δοκιμές, σε σύγκριση με την τυπική διαμόρφωσή του. Τα οχήματα τείνουν να γίνονται βαρύτερα με την πάροδο του χρόνου λόγω αναβαθμίσεων όπως η βελτιωμένη θωράκιση και τα ισχυρότερα όπλα, όπως σημειώνει ο γερμανικός στρατός. Οι δοκιμές παρακολούθησαν αν τα εξαρτήματα κίνησης του οχήματος, όπως ο κινητήρας και το κιβώτιο ταχυτήτων, καθώς και η ανάρτηση, μπορούσαν να αντέξουν το αυξημένο βάρος και την καταπόνηση από τις ασκήσεις.

«Ενώ οι εντατικές δοκιμές όπως αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε κάποια βλάβη στον εξοπλισμό, ο στόχος είναι να ωθηθεί η τεχνολογία στα όριά της για την ασφάλεια των στρατιωτών. Οποιαδήποτε προβλήματα εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των δοκιμών θα εξεταστούν και θα επιλυθούν», αναφέρει η ανακοίνωση της Bundeswehr.

Στα τέλη του 2022, η γερμανική κυβέρνηση είπε ότι δεν θα αγόραζε άλλα τεθωρακισμένα Puma μέχρι να αποδειχθούν αξιόπιστα, αφού σχεδόν όλα τέθηκαν εκτός υπηρεσίας κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής άσκησης. Ωστόσο, η Rheinmetall και η Krauss-Maffei Wegmann έλαβαν εντολή από τον γερμανικό στρατό να αναβαθμίσουν 143 τεθωρακισμένα οχήματα και η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποκτήσει 50 από αυτά.

Πηγή / Φωτογραφίες Bundeswehr