*Του Κώστα Σαρικά
Πολύ ψηλά στις προτεραιότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως θα περιγράφονται στον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών, θα είναι η απόκτηση νέων συστημάτων Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων με τους ισραηλινής κατασκευής PULS να έχουν «κλειδώσει» σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες.
Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της κατασκευάστριας εταιρείας Elbit, μέσω της αρμόδιας, για τα εξοπλιστικά, κρατικής διεύθυνσης του Ισραήλ, Sibat.
Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert.gr, η αμερικανική «ρελάνς» της κατασκευάστριας εταιρείας των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων τύπου M270 φαίνεται ότι απορρίπτεται τόσο λόγω του υψηλού κόστους όσο και των δυνατοτήτων που θα προσφέρουν οι εκσυγχρονισμένοι Μ270 Α2, οι οποίοι προσφέρονται σε συνδυασμό με τους M142 HIMARS.
Η πρόταση των Αμερικανών προβλέπει τον εκσυγχρονισμό αριθμού συστημάτων Μ270 σε διαμόρφωση Α2, με παράλληλη συμφωνία για αγορά από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μικρού αριθμού HIMARS, μέσω της διαδικασίας χρηματοδότησης FMS.
Το OnAlert.gr βρέθηκε στο εντυπωσιακό περίπτερο της Elbit, η οποία συμμετείχε στη μεγάλη αμυντική έκθεση «IDEX – NAVDEX25», όπου μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε και το σύστημα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων PULS. Ανάμεσα στα εκθέματα που παρουσίασε η ισραηλινή εταιρεία βρίσκονταν και ομοιώματα σε πραγματικό μέγεθος των τριών βλημάτων τα οποία χρησιμοποιούν οι PULS και συγκεκριμένα τα Accular, Extra και Predator Hawk.
Η εμβέλεια των 300 χιλιομέτρων σε συνδυασμό με την ακρίβεια, καθώς η μέγιστη απόκλιση από τον στόχο δεν ξεπερνά τα 10 μέτρα, αποτελεί ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του Predator Hawk. Με συνολικό βάρος 800 κιλά και βάρος κεφαλής 140 κιλά χαρακτηρίζεται ως βλήμα υψηλής απόδοσης έναντι στόχων όπως κέντρα διοίκησης και επικοινωνίας, ραντάρ, εγκαταστάσεις ηλεκτρονικού πολέμου, αποθήκες υλικών και πυρομαχικών και γενικά κάθε είδους στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές σε μεγάλο στρατηγικό βάθος.
Ο χρόνος πλήγματος σε απόσταση 300 χιλιομέτρων δεν ξεπερνά τα 8 λεπτά γεγονός που δίνει ελάχιστα περιθώρια αντίδρασης ακόμα και έναντι στόχων, οι οποίοι μπορούν να μετακινηθούν.
Εκτός όμως από τους πυραύλους Predator Hawk, οι ΠΕΠ PULS χρησιμοποιούν:
- τους Accular 122 χιλιοστών με βεληνεκές έως και 35 χιλιόμετρα,
- τους Accular 160 χιλιοστών με βεληνεκές έως και 40 χιλιόμετρα και
- τους Extra με βεληνεκές έως και 150 χιλιόμετρα.
Ο συνδυασμός χρήσης των τριών βλημάτων δίνει τη δυνατότητα στο Στρατό Ξηράς για αποτρεπτικά πλήγματα είτε κοντά στη γραμμή επιχειρήσεων είτε σε μεγαλύτερη απόσταση μετατρέποντας τους Puls στο «μακρύ χέρι» του Πυροβολικού μάχης. Οι Πολλαπλοί Εκτοξευτές Πυραύλων PULS προορίζονται να εξοπλίσουν Μονάδες τόσο του Δ’ Σώματος Στρατού στον Έβρο όσο και της ΑΣΔΕΝ σε όλα τα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία θα προβλέπει την απόκτηση συνολικά 36 συστημάτων ΠΕΠ PULS σε δύο στάδια με στόχο τον καταμερισμό του κόστους.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την απόκτηση εποχούμενων εκτοξευτών σε οχήματα IVECO, τις Πυροβολαρχίες Διοίκησης, τους φόρτους πυραύλων αλλά και την εκπαίδευση και συντήρηση-υποστήριξη των συστημάτων και δεν θα ξεπεράσει σε κόστος τα 700 εκατομμύρια.
Επίσης, υπάρχει και συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, ενώ στη συμφωνία θα περιλαμβάνεται και η απόκτηση των οπλισμένων drones Sky Striker, τα οποία έχουν εμβέλεια πλήγματος έως και 100 χιλιόμετρα, με δυνατότητα να επιστρέψουν χωρίς να χρησιμοποιηθεί και να προσγειωθεί με τη βοήθεια αλεξίπτωτου.