PULS: «Πονοκέφαλο» φέρνουν στην Τουρκία οι ισραηλινοί πύραυλοι για τον Στρατό Ξηράς

* Του Κώστα Σαρικά

Την ώρα που το πρόγραμμα απόκτησης των ισραηλινής κατασκευής Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων τύπου PULS βρίσκεται ένα βήμα πριν φτάσει προς έγκριση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η είδηση που αποκάλυψε το OnAlert.gr ήδη απασχολεί έντονα τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.

Μάλιστα, μεταφέρουν εικόνα έντονης ανησυχίας και τονίζουν την εκτίναξη της αποτρεπτικής ισχύος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με δεδομένο ότι οι PULS θα μεταφερθούν τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Επίσης, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν για μια ακόμη φορά το έωλο αφήγημα της αποστρατικοποίησης, την ώρα που παραμένει ανοιχτό το casus belli και ενώ ενισχύουν συνεχώς τις αποβατικές τους δυνάμεις στις ακτές απέναντι από τα ελληνικά νησιά.

Το ρεπορτάζ OnAlert.gr στον τουρκικό Τύπο

Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει η εφημερίδα «Turkiye» και άλλων μέσων, αναπαράγοντας ουσιαστικά το πρόσφατο δημοσίευμα του OnAlert.gr, στο οποίο αποκαλύπτονται τα βασικά σημεία της συμφωνίας αλλά και οι δυνατότητες των ισραηλινών ΠΕΠ: «Η Ελλάδα ετοιμάζεται να προμηθευτεί από το Ισραήλ Πολλαπλούς Εκτοξευτές Πυραύλων PULS τους οποίους θα εγκαταστήσει στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου».

«Το κόστος της προμήθειας των ισραηλινών ΠΕΠ φτάνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ και θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και από την αρμόδια επιτροπή Άμυνας. Tο Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ελλάδας κατέληξε στο σύστημα αυτό, λόγω της υψηλής αποτρεπτικής του ικανότητας αλλά και του χαμηλότερου κόστους. Τα πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων PULS θα παραδοθούν στις δυνάμεις πυροβολικού πρώτης γραμμής που βρίσκονται στον Έβρο όπως και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Το κόστος της προμήθειας περιλαμβάνει τα συστήματα εκτόξευσης και τα οχήματα, τους πυραύλους, τη συντήρησή τους αλλά και την εκπαίδευση του προσωπικού. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εξέτασαν το ενδεχόμενο του εκσυγχρονισμού των MLRS αλλά το κόστος βρέθηκε υψηλό, και αποφασίστηκε η προμήθεια των ισραηλινών PULS» αναφέρει η εφημερίδα μεταφέροντας την ανησυχία των γειτόνων.

Τι προσφέρουν στις Ένοπλες Δυνάμεις

Αυτό όμως που φαίνεται ότι έχει θορυβήσει τους γείτονες είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα οι Μονάδες Πυροβολικού αποκτούν ένα οπλικό σύστημα με εμβέλεια που αγγίζει τα 300 χιλιόμετρα και δυνατότητα για πλήγματα σε μεγάλο βάθος τόσο από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίο όσο και από τον Έβρο. Πλήγματα υψηλής ακρίβειας έναντι μιας σειράς στόχων από σύγχρονα βλήματα άγνωστα στο οπλοστάσιο της Τουρκίας.

Οι PULS (Precise & Universal Launching System) θα αποτελούν το «μακρύ χέρι» του Στρατού Ξηράς, το οποίο σε συνδυασμό με τα βλήματα μακρού πλήγματος τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και του Πολεμικού Ναυτικού θα συνθέτουν έναν συνδυασμό υψηλής αποτρεπτικής ισχύος.

Τα συνολικά 38 συστήματα που προβλέπεται να αποκτηθούν περιλαμβάνουν τους εκτοξευτές, τις Πυροβολαρχίες Διοίκησης, τα πυρομαχικά (φόρτους πυραύλων), αλλά και την εκπαίδευση, συντήρηση και υποστήριξη των συστημάτων, ενώ στο πρόγραμμα προβλέπεται και συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Τα χαρακτηριστικά τους

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των PULS σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές είναι η εμβέλεια δράσης η οποία φτάνει έως και 300 χιλιόμετρα. Η εμβέλεια αλλάζει με τη χρήση διαφορετικών τύπων πυραύλων, καθώς οι PULS μπορούν να εκτοξεύσουν τέσσερις διαφορετικούς τύπους. Κάθε σύστημα ΠΕΠ PULS αποτελείται από δύο PODS, τα οποία διαθέτουν 36 εκτοξευτές πυραύλων με βεληνεκές από 35 έως 300 χιλιόμετρα.

Συγκεκριμένα κάθε ΠΕΠ PULS διαθέτει:

Το PULS της εταιρείας ELBIT SYSTEMS έχει ως βασικό πλεονέκτημά του την υψηλή ταχύτητα εκτέλεσης βολής η οποία αγγίζει το ένα λεπτό. Αποτελεί εξέλιξη του παλαιότερου LYNX MRL με αναβαθμισμένο λογισμικό και πολύ καλύτερα χαρακτηριστικά σε όλους τους τομείς. Μεταφέρεται γρήγορα από τροχοφόρα οχήματα τα οποία μπορούν να κινηθούν ακόμα και σε δύσκολο έδαφος.

Το σύστημα PULS μπορεί να εκτοξεύσει και το οπλισμένο drone SKY STRIKER, το οποίο έχει εμβέλεια δράσης τα 100 χιλιόμετρα, ενώ μπορεί να επιστρέψει χωρίς να χρησιμοποιηθεί και να προσγειωθεί με τη βοήθεια αλεξίπτωτου. Επίσης, το ΓΕΣ  όπως έχει αναφέρει ήδη το OnAlert.gr έχει επιλέξει φορτηγά της εταιρείας IVECO.