PULS: Ο ισραηλινός Πολλαπλός Εκτοξευτής Πυραύλων στο στόχαστρο του ΓΕΣ – Εμπόδιο το υψηλό κόστος στον εκσυγχρονισμό των αμερικανικών MLRS M270A0

*Του Κώστα Σαρικά

Το ενδιαφέρον του Στρατιωτικού Επιτελείου για την απόκτηση καινούργιων Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων κατασκευασμένα στο Ισραήλ βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Οnalert.gr, σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο.

Πρόκειται για το Σύστημα PULS, το οποίο ήδη έχει παρουσιαστεί στα Στελέχη του Γενικού Επιτελείου Στρατού από την ισραηλινή κατασκευάστρια εταιρεία ΕLBIT αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις. Το δελεαστικό κόστος απόκτησης σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές επιχειρησιακές δυνατότητες των PULS αποτελούν τα ισχυρά πλεονεκτήματα, τα οποία όπως φαίνεται γέρνουν την πλάστιγγα στην απόφαση για αγορά των ισραηλινών Μultiple Launcher Rocket Systems και όχι στον εκσυγχρονισμό των αμερικανικής κατασκευής ΠΕΠ Μ270Α0, όπως αρχικά εξέταζε το ΓΕΣ.

Το Σύστημα PULS (Precise & Universal Launching System) αποτελεί εξέλιξη του παλαιότερου LYNX MRL, το οποίο αναπτύσσεται από την ΕLBIT SYSTEMS από το 2018. Ήδη χρησιμοποιείται με εντυπωσιακά αποτελέσματα από τον ΙDF, έχει εξαχθεί σε Δανία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν και Ρουάντα ενώ το έχουν παραγγείλει Γερμανία, Ολλανδία και Ισπανία.

Κάθε ΠΕΠ PULS αποτελείται από δύο PODS, τα οποία διαθέτουν συνολικά 36 εκτοξευτές πυραύλων με βεληνεκές από 35 έως 300 χιλιόμετρα ανάλογα με τον τύπο του πυραύλου. Συγκεκριμένα, κάθε σύστημα μεταφέρει

Μεταφέρεται πάνω σε βαρύ φορτηγό-τράκτορα, το οποίο στην περίπτωση του Ισραηλινού Στρατού είναι το αμερικανικής κατασκευής Hemtt. Το γεγονός ότι το PULS μπορεί να μεταφερθεί από τα φορτηγά, τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται όλα τα δυτικά MLRS – Tatra, Iveco – αποτελεί ένα ακόμα πλεονέκτημα που μειώνει το κόστος και μεγιστοποιεί τη συντήρηση.

Το σύστημα χαρακτηρίζεται από την ταχύτητα εκτέλεσης βολής, η οποία προσδιορίζεται στο ένα λεπτό, ενώ η επιχειρησιακή του χρήση ακόμα και στον πρόσφατο πόλεμο στη Γάζα έδειξε εξαιρετική ακρίβεια με τα χτυπήματα να χαρακτηρίζονται «χειρουργικά». Επιπλέον, το σύστημα PULS μπορεί να εκτοξεύσει και το οπλισμένο drone SKY STRIKER, το οποίο έχει εμβέλεια δράσης τα 100 χιλιόμετρα, ενώ μπορεί να επιστρέψει χωρίς να χρησιμοποιηθεί και να προσγειωθεί με τη βοήθεια αλεξίπτωτου.

Πριν το ενδιαφέρον του Στρατιωτικού Επιτελείου επικεντρωθεί στο ισραηλινό PULS, το ΓΕΣ εξέταζε το ενδεχόμενο εκσυγχρονισμού των αμερικανικών ΜLRS M270A0 σε M270A2. Αφορούσε σχετικό πρόγραμμα το οποίο είχε περάσει και εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής στα τέλη του 2023, όμως δεν προχώρησε έπειτα από την απόφαση για επανεξέταση όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων, με βάση τις ανάγκες αλλά και την ατζέντα 2024 – 2030.

Ο αρχικός σχεδιασμός, όπως είχε αναφέρει το Onalert.gr, προέβλεπε τον εκσυγχρονισμό συνολικά 24 από τους 36 εκτοξευτές με κόστος 1 δισ. 81 εκ. ευρώ. Όμως, τελικά προκρίθηκε η λύση εκσυγχρονισμού μικρότερου αριθμού εκτοξευτών και συγκεκριμένα έως 12, με στόχο τον περιορισμό του κόστους στο μισό δηλαδή περίπου στο μισό δις ευρώ.  Με αυτά τα χρήματα το Στρατιωτικό Επιτελείο εκτιμά ότι μπορεί να αγοράσει από 16 έως 20  Συστήματα PULS με τα πυρομαχικά του αλλά και την εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη.

Ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών MLRS σε διαμόρφωση M270A2 προέβλεπε πλήρη αλλαγή στο σύνολο του Συστήματος και αφορά καινούργιο κινητήρα 600 hp και σύστημα κίνησης, νέο σύστημα Ελέγχου Πυρός αλλά και ενισχυμένη θωράκιση. Ενώ, οι νέοι εκτοξευτές έχουν τη δυνατότητα χρησιμοποίησης νέων πυρομαχικών, όπως των GMLRS με βεληνεκές έως 150 χλμ ανεξάρτητα καιρικών συνθηκών αλλά και των πανίσχυρων κατευθυνόμενων βαλλιστικών πυραύλων με βεληνεκές που αρχίζει από τα 60 χλμ και αγγίζει τα 500 χλμ. Τους πυραύλους αυτούς, εκτός από τα M270 MLRS, μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι εκτοξευτές M142 HIMARS. Βλήματα τα οποία οι κατασκευαστές δεν έδωσαν την άδεια ώστε να τα χρησιμοποιούν και τα PULS.

Το μεγαλύτερο κόστος του εκσυγχρονισμού των ελληνικών MLRS σε ποσοστό που αγγίζει το 75% αφορά άλλωστε τα νέα πυρομαχικά. Το αμερικανικής κατασκευής Σύστημα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (MLRS) διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους συνολικά 14 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, με την Ελλάδα όμως να έχει στη «φαρέτρα» της, μεταξύ άλλων, και τα πολύ ισχυρά βλήματα MGM-140 ATACMS.