Provorny: Καθελκύστηκε η αναβαθμισμένη κορβέτα του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού που είχε τυλιχθεί στις φλόγες [pic, vids]

Καθελκύστηκε η αναβαθμισμένη κορβέτα Provorny κλάσης Gremyashchiy του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, σε ειδική τελετή που διοργανώθηκε στα ναυπηγεία Severnaya Verf της Αγίας Πετρούπολης, παρουσία του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Ναυάρχου Αλεξάντερ Μοϊσέεφ, έπειτα από πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο πολεμικό πλοίο τον Δεκέμβριο του 2021.

Ο Ρώσος Α/ΓΕΝ δήλωσε ότι η κορβέτα Provorny θα ενταχθεί σύντομα στον Στόλου Ειρηνικού του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού και θα τεθεί σε υπηρεσία μαζί με την πρώτη μονάδα επιφανείας αυτής της κλάσης, την κορβέτα Gremyashchiy, αναβαθμίζοντας σημαντικά τις δυνατότητες των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων στο συγκεκριμένο θέατρο επιχειρήσεων.

Παρά το γεγονός ότι τα πολεμικά αυτά πλοία κατηγοριοποιούνται ως κορβέτες, εντούτοις διαθέτουν προηγμένα λειτουργικά συστήματα, ραντάρ AESA και δύναμη πυρός που διαθέτουν φρεγάτες. Συνοπτικά, έχουν 2.500 τόνους εκτόπισμα, μήκος 106 μέτρα, ταχύτητα έως και 27 κόμβων και επιχειρησιακή εμβέλεια 4.000 ναυτικών μιλίων ενώ έχουν σχεδιαστεί τόσο για ανθυποβρυχιακό πόλεμο όσο και για επιθέσεις εναντίον εχθρικών μονάδων επιφανείας. Είναι εξοπλισμένες με:

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Δεκεμβρίου του 2021, είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στην κορβέτα Provorny, η οποία βρισκόταν στα ναυπηγεία Severnaya Verf, που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές στο ρωσικό πολεμικό πλοίο. Μάλιστα, αρμόδιοι επιτελείς είχαν αναφέρει ότι η πλήρης αποκατάσταση των ζημιών θα διαρκούσε πέντε χρόνια τουλάχιστον, ωστόσο φαίνεται ότι οι ρωσικές αρχές κατάφεραν να επισπεύσουν τις εργασίες.

Με πληροφορίες από: TASS / Φωτογραφία αρχείου Ρωσικού ΥΠΑΜ