Πρώτη μετεκλογική «φουρτούνα» για την κυβέρνηση τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και τα χρέη τους

Σκληρή σύγκρουση στη Βουλή με αφορμή την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση και σύμφωνα με την οποία “τα Ναυπηγεία Σύρου εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Ταυτόχρονα αναστέλλεται κάθε καταδιωκτικό μέτρο εναντίον των υπευθύνων για όλες τις ναυπηγικές επιχειρήσεις (Ελευσίνας, Σκαραμαγκά, Σύρου κ.α) για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία”.

Δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Σταύρος Κοντονής και η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησαν την άμεση απόσυρση της τροπολογίας.
Τι ακριβώς είπαν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει καταγραφεί στα πρακτικά:

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ

Σας είπε ο Πρόεδρος του Κόμματός μας, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι δεν θα δεχθούμε από εδώ και πέρα καμμία άλλη διαδικασία ντροπιαστική των κοινοβουλευτικών ηθών και του ίδιου του κοινοβουλευτισμού. Τι κι αν τα λέμε εμείς; Φέρνετε με το συνήθη τρόπο τροπολογία, με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ κάνετε ένα δωράκι ύψους 7.500.000 ευρώ όσον αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές της ιδιοκτησίας των Ναυπηγείων Σύρου.

Ενώ έπρεπε να καταβληθούν 10.000.000 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές, εσείς περιορίζετε αυτήν την απαίτηση του ελληνικού δημοσίου στα 2.500.000. Kαι για τα άλλα 7.500.000 έχει ο Θεός!
Ποιος είναι, όμως, ο ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Σύρου; Είναι το πρώην στέλεχος της Πολιτικής Άνοιξης ο κ. Ταβουλάρης, προσωπικός φίλος του κυρίου Πρωθυπουργού. Έχει καμμία σχέση αυτό με την πραγματικότητα; Βεβαίως. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Σε κάθε περίπτωση, σας λέμε -επειδή εμπλέκετε τους εργαζομένους- ότι εάν αυτά τα χρήματα πάνε αποκλειστικά στους μισθούς και στα δεδουλευμένα των εργαζομένων, να δούμε αυτήν τη διάταξη. Εδώ, όμως, γίνονται χαριστικές ρυθμίσεις συνολικά, που δεν ξέρουμε ούτε ποιους αφορούν ούτε πού πάνε τα λεφτά.
Το σημαντικότερο: Γιατί το φέρνετε με τροπολογία αυτό το σημαντικότατο ζήτημα; Γιατί δεν το φέρνετε στην αρμόδια επιτροπή να συζητηθεί και να έρθουν και οι εργαζόμενοι και η διοίκηση; Δεν γίνεται κάθε δέκα μήνες να έχουμε χαριστικές τροπολογίες.
Αυτά όλα, κύριοι συνάδελφοι, συνιστούν μέγιστα ζητήματα της διαδικασίας, αλλά και της ουσίας όλων των νομοθετημάτων, τα οποία φέρνετε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
“…Αντί να συγκρατηθείτε, ξεκινάτε μετεκλογικά, ενώ πια δεν έχετε ούτε καν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας ως πρώτο κόμμα, ενώ σήμερα δεν θα μπορούσατε να διαμορφώσετε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αν γίνονταν εκλογές, διότι δεν θα παίρνατε τις πενήντα έδρες του μπόνους, ξεκινάτε σήμερα μετεκλογικά με μια «ντροπολογία», την οποία φέρνουν δυο Υπουργοί που δεν παρίστανται, ο κ. Στουρνάρας και ο κ. Βρούτσης –και για τους δύο ακούμε ότι θα μετακινηθούν με ανασχηματισμό- τη συνυπογράφετε εσείς και χαρίζετε σε πρόσωπο το οποίο είναι συνδεδεμένο με τον Πρωθυπουργό και με τον προηγούμενο σχηματισμό του οποίου ηγείτο, την Πολιτική Άνοιξη, χαρίζετε, λοιπόν, στην εταιρεία του κ. Ταβουλάρη, όχι μόνο ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και ποινικές ευθύνες στα πρόσωπα. Γιατί το κάνετε σε ένα νομοσχέδιο που αφορά την προστασία της παιδικής ηλικίας; Γιατί το κάνετε; Γιατί δεν την αποσύρετε;

Κύριε Υπουργέ, ελπίζω -και θα επιφυλαχθώ για τη δευτερολογία μου- να την αποσύρετε, γιατί είναι και εκπρόθεσμη και όφειλε ο ίδιος ο Προεδρεύων να σας έχει πει ότι αποσύρεται και δεν συζητείται. Ελπίζω ότι δεν θα παίξετε με το προσφιλές σε εσάς αντικείμενο της εκμετάλλευσης του πόνου και της δοκιμασίας των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σύρου. Ελπίζω ότι δεν θα βάλετε μπροστά τους εργαζόμενους, τους οποίους δεν διασφαλίζετε με αυτή την ρύθμιση, προφασιζόμενοι ότι δήθεν το κάνετε για τους εργαζομένους. Ελπίζω ότι θα επικρατήσει λογική και περιμένω να δω και το ΠΑΣΟΚ που δεν είπε τίποτα.

Διαβάστε ακόμη:

«Έσβησαν» χρέη των ναυπηγείων Ελευσίνας με τροπολογία

Επιστολή Ταβουλάρη στο Onalert για το θέμα των πυραυλακάτων


Η «βόμβα» των Ναυπηγείων Ελευσίνας που είναι έτοιμη να εκραγεί