Η Κίνα φοβάται πως ένας πόλεμος με τις ΗΠΑ πλησιάζει και ετοιμάζεται πυρετωδώς για να καλύψει το τεράστιο χάσμα ικανοτήτων που υπάρχει μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της και αυτών των ΗΠΑ. Μάλιστα, αφού τα χρήματα και τα εργατικά χέρια δεν αποτελούν πρόβλημα, η Κίνα «κυνηγάει» να κατασκευάσει οπλικά και άλλα συστήματα που φλερτάρουν με τον χώρο της επιστημονικής φαντασίας.
Το Πεκίνο γνωρίζει καλά ότι οι ΗΠΑ κατάκτησαν τον ρόλο τους ως παγκόσμια υπερδύναμη ελέγχοντας τη θάλασσα και αν θέλει το ίδιο να πάρει αυτή την θέση θα πρέπει να κερδίσει το πανίσχυρο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο πέρα από τα αεροπλανοφόρα του έχει μερικά από τα πιο φονικά υποβρύχια στον πλανήτη.
Με σκοπό να μπορέσει να εξοντώσει τα σιωπηλά και stealth υποβρύχια των ΗΠΑ, η Κίνα αναπτύσσει το Project Guanlan. Το Project Guanlan αποσκοπεί στην δημιουργία ενός δορυφόρου, ο οποίος θα μπορεί να ανιχνεύει υποβρύχια 500 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, βάθος κατά πολύ μεγαλύτερο από τις αντίστοιχες προηγούμενες προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ρωσίας. To Project Guanlan θυμίζει αρκετά ως μια πρώτη προσπάθεια για τη δημιουργία ενός μικρού «Death Star» βγαλμένου από τις ταινίες Star Wars.
Ο Song Xiaoquan, ερευνητής στο συγκεκριμένο έργο, δήλωσε ότι εάν το έργο είναι επιτυχές, θα κάνει το ανώτερο στρώμα της θάλασσας «σχεδόν διαφανές», σύμφωνα με την South China Morning Post. «Θα αλλάξει σχεδόν τα πάντα,» είπε ο Song.
Ένας άλλος Κινέζος επιστήμονας δήλωσε στη South China Morning Post ότι, παρά τις τεχνικές δυσκολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του έργου, η Κινεζική Κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να το χρηματοδοτήσει, επειδή οι ερευνητές προσπαθούν μια νέα προσέγγιση.
«Η συσκευή έχει σχεδιαστεί για να παράγει παλμούς δέσμης λέιζερ υψηλής ισχύος σε διαφορετικά χρώματα ή συχνότητες που επιτρέπουν στους ευαίσθητους δέκτες να συλλέγουν περισσότερες πληροφορίες από διάφορα βάθη», ανέφερε η εφημερίδα. «Αυτές οι δέσμες λέιζερ μπορούν να ανιχνεύσουν μια περιοχή πλάτους 100 χιλιομέτρων (62 μίλια), ή να επικεντρωθούν σε ένα σημείο μόλις με ένα χιλιόμετρο (0,62 μίλια) πλάτος. Θα χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με ένα ραντάρ μικροκυμάτων, επίσης τοποθετημένο στον δορυφόρο, για τον καλύτερο εντοπισμό στόχων. Παρόλο που το ραντάρ δεν μπορεί να διεισδύσει στο νερό, μπορεί να μετρήσει την κίνηση της επιφάνειας με εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια – έτσι όταν ένα κινούμενο υποβρύχιο δημιουργεί μικρές διαταραχές στην επιφάνεια της θάλασσας, για παράδειγμα, το ραντάρ θα πει στον δορυφόρο πού να ρίξει τη δέσμη λέιζερ.
Από την στιγμή που τα υποβρύχια θα εντοπίζονται από τον δορυφόρο, τότε θα αποτελούν εύκολο στόχο για τις Κινεζικές βόμβες, τορπίλες και πυραύλους.
«Μερικές φορές μπορεί να μην υπάρχει αρκετό φως για να φτάσουμε στα 500 μέτρα και να μπορέσει να επιστρέψει πίσω το λέιζερ, αλλά μπορούμε να προσπαθήσουμε να δούμε τι είναι εκεί κάτω, παίρνοντας μια έμμεση μέτρηση σε ένα μικρότερο βάθος», δήλωσε ο Song.
Το λέιζερ θα επικεντρώνεται στα θερμά στρώματα της θάλασσας, όπου οι θερμοκρασίες αλλάζουν απότομα και οι κυβερνήτες των υποβρυχίων τα εκμεταλλεύονται για να αποφύγουν την ανίχνευση.
Παραδόξως, ακόμη και μερικοί Κινέζοι επιστήμονες αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του έργου. Το ραντάρ με λέιζερ έχει δοκιμαστεί για τον ανθυποβρύχιο πόλεμο. Το 2010, το πρόγραμμα Deep Sea Operations της DARPA προσπάθησε να αναπτύξει λέιζερ μπλε φωτός για υποθαλάσσια επικοινωνία και για ανθυποβρύχιο πόλεμο. Αλλά οι ακτίνες λέιζερ από τροχιά μπορεί να επηρεαστούν από τα σύννεφα, το βρώμικο νερό και τα ψάρια, ενώ μπορούν επίσης και να διασκορπιστούν στο νερό.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα στρέφεται στο διάστημα για να ανιχνεύσει αμερικανικά υποβρύχια. Το 2017, η South China Morning Post εξέφρασε την εικασία ότι το πλήρωμα της επανδρωμένης αποστολής Shenzhou XI μπορεί να είχε αναλάβει να δοκιμάσει τεχνολογία ανίχνευσης υποβρυχίων, πέραν από τα επίσημα επιστημονικά τους καθήκοντα. Το διαστημικό σκάφος έφερε ένα ρολόι ψυχρού ατόμου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει συμβολόμετρα ψυχρού ατόμου – που θα τοποθετηθούν στον μελλοντικό διαστημικό σταθμό της Κίνας – τα οποία θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν τους κυματισμούς της βαρύτητας που αφήνουν πίσω τους τα βυθισμένα υποβρύχια.
Παρ ‘όλα αυτά, εξακολουθεί να υπάρχει το ερώτημα αν η ανίχνευση με λέιζερ θα λειτουργήσει. Ο στόχος των 500 μέτρων βάθος θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολος να επιτευχθεί, όπως δηλώνουν και οι ίδιοι οι Κινέζοι.