Επτά ώρες απολογούνταν ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος. Και η απόφαση του ανακριτή ήταν να προφυλακιστεί.
Ο επιχειρηματίας κατηγορείται για ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Συνελήφθη έπειτα από ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η ειδική ανακρίτρια διαφθοράς, Βασιλικής Μπράτη, και αφορά στη φερόμενη εμπλοκή του για την προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ ERIEYE.
Η απόφαση μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική. Ο Θωμάς Λιακουνάκος ήταν ο “άρχοντας των δαχτυλιδιών” των ελληνικών εξοπλισμών για πάρα πολλά χρόνια. Είχε την αντιπροσωπεία όλων σχεδόν των μεγάλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών εξοπλισμών.
Τη δεκαετία του 90 ειδικά ήταν σχεδόν αήττητος. Μία ήττα υπέστη και ήταν μεγάλη. Το 1999 αντιπροσώπευε τη Boeing και διεκδίκησε μέχρι τέλους το συμβόλαιο για νέα μαχητικά. Η Boeing ήθελε να πουλήσει τα F-15. Τελικά η κυβέρνηση Σημίτη επέλεξε τα F-16.
Η σύλληψη και προφυλάκιση Λιακουνάκου είναι προφανές ότι ανεβάζει “επίπεδο” στις έρευνες της Δικαιοσύνης για τους εξοπλισμούς. Κανείς δεν πίστευε -ακόμη και μετά από τη φυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου- ότι οι δικαστικές αρχές θα στόχευαν τόσο ψηλά.
Τι είπε ο Λιακουνάκος
Ο Θωμάς Λιακουνάκος επέμεινε κατά τη διάρκεια της επτάωρης απολογίας του ότι “δεν έχει δωροδοκήσει κανέναν”. Αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γιατί κλήθηκε μέσα σε 36 ώρες να απαντήσει “σε στοιχεία και έγγραφα που βρίσκονται σε 5 κούτες».
Ο Θωμάς Λιακουνάκος υποστήριξε ότι “χρήματα πήρα από αντισταθμιστικά οφέλη είναι τιμολογημένα στην Ελλάδα και ουδέποτε το κόστος τους μετακυλήθηκε στο κόστος της προμήθειας για το δημόσιο.»
Παράπονα για τη διαδικασία εξέφρασαν και οι δύο συνήγοροί του Μιχάλης Ζαφειρόπουλος και Σοφία Πολάλη οι οποίοι άφησαν υπονοούμενα για πολιτικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.
Σε δήλωσή του ο δικηγόρος του Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ανέφερε ότι πελάτης του έδωσε εξηγήσεις και αρνήθηκε τις κατηγορίες. Η
«Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια δικογραφία δύο ετών μέσα σε δυο ημέρες» είπαν οι συνήγοροι, οι οποίοι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο ο επιχειρηματίας να επανέλθει στην ανάκριση και να δώσει στοιχεία που θα αποδεικνύουν όσα υποστηρίζει.
Ο Θωμάς Λιακουνάκος ρωτήθηκε για την εταιρεία Interaction μέσω της οποίας πέρασαν οι μίζες για τα ιπτάμενα ραντάρ.
Απάντησε ότι η εταιρεία ιδρύθηκε από τον ίδιο και δύο άλλους συνεργάτες του. Ο ένας έχει πεθάνει. Την εταιρεία διαχειριζόταν Βρετανός δικηγόρος .
Τι περιλαμβάνει η δικογραφία
Η ανακρίτρια της υπόθεσης φαίνεται να έχει στην διάθεση της στοιχεία από άρσεις τραπεζικών απορρήτων που απεικονίζουν την πορεία των παράνομων ποσών τα οποία από το Μονακό εμφανίζονται να κατευθύνονται σε δύο άλλες εξωχώριες εταιρίες οι οποίες, όπως εκτιμά η ανάκριση αφορούν τον άλλοτε διευθυντή Εξοπλισμών των υπουργείου Άμυνας Γιάννη Σμπώκο και τον τότε πολιτικό προϊστάμενο του Άκη Τσοχατζόπουλο. Τα στοιχεία για την πορεία των χρημάτων που έχει πλέον στα χέρια της η ανακρίτρια μέσω δικαστικών συνδρομών και της εμπλοκής της Eurojustise, φαίνεται να επαληθεύουν απόλυτα τους ισχυρισμούς πρώην στελέχους της σουηδικής εταιρίας ο οποίος έχει παραδώσει δεκάδες έγγραφα στοιχεία και κατέθεσε για «ωφέλιμες πληρωμές» που έκανε η Ericsson προς διάφορες εταιρίες σε πολλές χώρες του κόσμου μεταξύ των οποίων και προς την εταιρία Interaction.
Η υπόθεση των επίμαχων συστημάτων αφορά την προμήθεια 4 ιπτάμενων ραντάρ , κόστους περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ που θα τοποθετούνταν στα Βραζιλιάνικης κατασκευής αεροσκάφη Εμπραέρ, έργο που αποτελούσε αντισταθμιστικό πρόγραμμα για τη σύμβαση του αερομεταφερόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) αξίας 540 εκατομμυρίων ευρώ.