«Πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για την πώληση πυραύλων Hellfire και AIM-9X στη Σαουδική Αραβία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε την τελευταία παραλλαγή πυραύλων αέρος-αέρος AIM-9X και αέρος-εδάφους Hellfire για τη Σαουδική Αραβία.

Όπως ανακοινώθηκε από την Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια των ΗΠΑ (DSCA), οι δύο ξεχωριστές εγκρίσεις καλύπτουν 220 πυραύλους αέρος-αέρος AIM-9X Block II Sidewinder της RTX και 2.503 πυραύλους αέρος-εδάφους AGM-114R3 Hellfire II της Lockheed Martin για συνολικά 906,8 εκατομμύρια δολάρια.

«Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας να αντιμετωπίζει τρέχουσες και μελλοντικές απειλές, να παρέχει αυξημένες δυνατότητες αεράμυνας και να υποστηρίζει τη διεξαγωγή αποστολών αυτοάμυνας και περιφερειακής ασφάλειας στη Μέση Ανατολή», ανέφερε η DSCA για την έγκριση του Sidewinder.

«Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας να αντιμετωπίζει τρέχουσες και μελλοντικές απειλές και να βελτιώσει τη διαλειτουργικότητα με συστήματα που λειτουργούν από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλες χώρες του Κόλπου. Η συνεχής επένδυση της Σαουδικής Αραβίας στις αμυντικές της ικανότητες είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των συνόρων, της ενεργειακής υποδομής και των κατοίκων της», αναφέρεται στην ανακοίνωση για τους Hellfire II.

Η DSCA ανακοίνωσε επίσης την έγκριση πυρομαχικών για συστήματα πυροβολικού, πολυβόλα και άρματα μάχης και σχετικό εξοπλισμό για εκτιμώμενο κόστος 139 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πυρομαχικά GMLRS και ATACMS για τα ΗΑΕ 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε το «πράσινο φως» για την πώληση πυρομαχικών GMLRS και ATACMS στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) για εκτιμώμενο κόστος 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα ΗΑΕ ζήτησαν να αγοράσουν 259 ρουκέτες για τα GMLRS και 203 πυραύλους για τα ATACMS.

Φωτογραφία αρχείου