Τα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας νέας S-500 «Prometheus» βρίσκονται πλέον στην διαδικασία μαζικής παραγωγής, μετά την επιτυχημένη πορεία των κρατικών δοκιμών και την πρώτη επίσημη επίδειξή τους από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, με τη Μόσχα να ανυπομονεί κυριολεκτικά να τους εντάξει στο οπλοστάσιό της, αφού ήδη δόθηκε η εντολή για την απόκτηση των πυραύλων.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS και διεθνή αμυντικά μέσα ενημέρωσης, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδωσε το «πράσινο φως» για την προμήθεια των πυραύλων και έτσι «έπεσαν οι υπογραφές» με την κατασκευάστρια εταιρεία Almaz-Antey, για δέκα συστήματα αεροπορικής άμυνας τύπου S-500.
Επιπρόσθετα, έγινε γνωστό ότι οι σειριακές παραδόσεις των πυραυλικών συστημάτων S-500 θα ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ οι κρατικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2021, σύμφωνα με πηγή της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας. Αυτό επίσης που έχει προκαλέσει τις εντυπώσεις είναι ότι «έμεινε ανοιχτό» το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί και μια «παραλλαγή» των S-500, οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, από κύριες μονάδες επιφανείας.
Russia conducted test of new S-500 surface-to-air missile system pic.twitter.com/ZeWGOpAeSY
— Dylan Malyasov (@DylanMalyasov) July 20, 2021
Οι δυνατότητές του
Το νέο σύστημα της ρωσικής αεράμυνας, S-500, κατασκευάζεται από την εταιρεία Almaz-Antey Corporation η οποία κατασκευάζει επίσης τα γνωστά πυραυλικά συστήματα S-400 και S-300. Το σύστημα Prometheus έγινε γνωστό στις αρχές της δεκαετίας του 2010 και είναι η πέμπτη γενιά ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας που κατασκευάστηκε λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή ανάπτυξη εξοπλισμού αεροπορικών επιθέσεων των επόμενων 25 ετών.
Τα χαρακτηριστικά που εφαρμόζονται στο σύστημα αεροπορικής άμυνας S-500 καθιστούν δυνατή την καταστροφή, εκτός των αεροδυναμικών και βαλλιστικών στόχων, και των υπερηχητικών όπλων όλων των τύπων και κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών στο διάστημα, σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από τη Γη, γι’αυτό και ονομάζεται ως Space Defence System (SDS). Αξιοσημείωτο είναι το ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η εμβέλεια δράσης. Σύμφωνα με πηγές, το βεληνεκές του συστήματος προσεγγίζει τα 600 χιλιόμετρα. ξεπερνώντας κατά 200 χιλιόμετρα το σύστημα αεροπορικής άμυνας τέταρτης γενιάς S-400.
Ο εξοπλισμός και τα χαρακτηριστικά του
Το S-500 έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει και ταυτόχρονα να καταστρέφει δεκάδες βαλλιστικούς στόχους που πετούν με ταχύτητα επτά χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, ενώ σε προηγούμενες δοκιμές, λέγεται ότι έχει χτυπήσει στόχους από απόσταση 480 χιλιομέτρων
Σύμφωνα με πηγές, το S-500 χρησιμοποιεί διάφορα είδη πυραύλων, όπως την οικογένεια των πυραύλων 48N6, τα οποία έχουν βάρος περίπου δύο τόνων και έχουν αποτελεσματική εμβέλεια μέχρι 240 χιλιόμετρα ή ακόμα τους 40N6 με υψηλότερες επιδόσεις, για στόχους μεγαλύτερης εμβέλειας, ενώ τέλος και τα οικογενειακά 9M96 και 9M100, τα οποία είναι μικρότερα και πιο ελαφριά βλήματα.
Επιπρόσθετα, ενάντια στις απειλές των βαλλιστικών πυραύλων, το S-500 χρησιμοποιεί τα βλήματα 77N6-N και 77N6-N1, που είναι ικανά να πλήξουν ακόμα και δορυφόρους. Έχει προφανώς την ικανότητα να δεσμεύει στόχους σε υψόμετρο 200 χιλιομέτρων και σε εμβέλεια 600 χιλιομέτρων. Μπορεί να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα 10 εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους και έχει χρόνο απόκρισης μικρότερη από 4 δευτερόλεπτα.
Με πληροφορίες από: Defense World / Defence Blog